Прекратяват се порочните практики, свързани с инхаус процедурите. Спираме възможностите за превъзлагане. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на финансите Росица Велкова. 

За да станат промените окончателни, следва да бъдат гласувани в Народното събрание.

„Вече няма да е възможно едно търговско дружество, което прилага инхаус процедури, да превъзложи на фирми, които не могат да се явят и да спечелят обществена поръчка по реда, по който това следва да се случва – прозрачно и публично“, обясни тя. 

Велкова допълни, че мярката е част от промени в Закона за обществените поръчки, приети от служебния кабинет на днешното правителствено заседание. Министърът на финансите припомни още, че промените в тази сфера са част от ангажиментите на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост.  

В понеделник внесох за разглеждане в Народното събрание одобрените от служебното правителство проекти на закони. В пет от тях са залегнали законодателни промени, които са свързани с второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. На днешното заседание ни предстои работа по още 3 закона от този пакет. Закона за обществените поръчки, Закона за медиацията и Закона за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев в началото на заседанието на Министерския съвет.

В дневния ред на днешното заседание са включени 10 законопроекта, които имат за цел да подобрят и облекчат живота на българските граждани.

Донев открои защо е важен Закона за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности - защото независиямият орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на цялото общество. Инхаус (In house - бел. ред.) поръчките се превърнаха в емблема за източване на държавни средства. В предложенията за промени в Закона за обществените поръчки се забранява на изпълнителя да превъзлага поръчката, предвижда се санкция в случай на нарушаване на забраната.

На днешното заседание на Министерски съвет одобри допълнителни 20 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за изплащане на еднократна финансова помощ за отопление в размер на 400 лв.

Към момента има повече от 360 хил. заявления, а очакванията са до краа на месеца, когато изтича стокът за подаването им, да се увеличат.

Хора, които са получили отказ ще получат допълнителна подкрепа. От МТСП очакват около 50 000 души да се възползват от тази помощ в размер на 400 лв. - при облекчен ред ще я получават хората, на които им е била отказана помощ, а всички, които не са подали документи и отговарят на условията, ще могат да направят това в 14-дневен срок.

Служебният премиер се обърна към министрите с думите: "Надявам се, че ударната вълна от въпроси на народни представители ви поддържа в добра форма". И посочи конкретни данни. "За първите два дни от дейността на 48-ото Народно събрание по груби сметки са зададени около 70 въпроса към министрите от служебното правителство. Забелязвам ударници в състезанието за най-питащ народен представител, както и министри, които са първенци в категорията "най-питан министър". Засега първенството води министър Иван Шишков със зададени 18 въпроса от страна на народните представители. Разчитаме на същия устрем и активност в същинската дейност на народните представители като законотворци.

Донев поздрави всички именици, котио празнуват на Димитровден включително и министърът на отбраната.