Икономическа полиция и НАП проверяват документите на два договора по инхаус възлагане на строителството на магистрала "Хемус" за лотовете от едно до шест и за 7,8 и 9.

Снемат се и обяснения от служители. Това стана известно на пресконференция в "Автомагистрали" ЕАД.

Договорите са сключвани в периода 2019-2020 г.

МВР и НАП с акция и проверка в „Автомагистрали“ (ВИДЕО)

"Не сме очаквали проверката днес и сега, но ние сме готови по всяко време всеки да разследва, защото сме обект на проверка от много органи. Ние самите активно се занимавахме с темата "инхаус", за да излязат някои неща на светло, бяхме и в Комисията по ревизия, писали сме и до много органи", обясни Десислава Христова, изпълнителен директор на дружеството.

Тя коментира още, че продължава "битката", за да се изсветлят договорите с доставчици и наемодатели на техника и напомни, че доставчиците и наемодателите на техника са реално подизпълнителите на обекта, а отговорността е на изпълнителя на обекта - "Автомагистрали".
МВР проверява с дрон строежа на магистрала „Хемус“

"Раздадени са аванси, не е укрепен капацитетът на дружеството, за да може компанията сама да се справи със задачата, а договорите са така сключени, че при някаква промяна или ако се прекратят при определени условия, вероятно държавата ще понесе тежки щети, което ние искаме да избегнем", коментира Христова.

Тя напомни, че парите по инхаус са от бюджета на държавата.
БТА