/ Gulliver/Getty Images
Европейската комисия смята, че властите в България са приели план за действие по досегашните препоръки на ЕК. Но, се запазват предизвикателствата пред съдебната реформа, включително по отношение на отчетността на главния прокурор и състава на Висшия съдебен съвет.

Това е записано в частта за България във втория годишен доклад за състоянието на върховенството на закона в ЕС, който е обвързан с отпускането на средства по европейски програми.

Еврокомисията представи втория си доклад за върховенството на закона в ЕС

Отбелязва се, че от първия доклад миналата есен България е изготвила нов закон за отговорността на главния прокурор и неговите заместници, но той е бил отхвърлен от Конституционния съд. Допълва се, че промените във ВСС са били обвързани с неприети изменения в Конституцията.

Посочва се също така, че Инспекторатът към ВСС продължава да работи с изтекли от април миналата година правомощия.

Повишенията на съдии се извършват извън обикновената процедура на открит конкурс. Изостава цифровизацията на правосъдието, докато ефективността на административното правосъдие се повишава, добавя ЕК.

Санкциите по „Магнитски“ влизат в следващия доклад на ЕК

Отбелязва се, че нашата страна е приела нова стратегия за борба с корупцията до 2027 г., както и че остават значителни предизвикателства пред ефективността на мерките, свързани с почтеността на чиновниците, лобирането и защитата на източниците на сигнали за нарушения. Въпреки предприетите мерки, окончателните присъди за корупция на високо равнище остават малко, сочи оценката на комисията.

ЕК продължава да се тревожи от липсата на прозрачност на собствеността на медиите у нас и отчита, че условията за работа на българските журналисти не са се подобрили в последните 10 месеца. Комисията отбелязва, че промените в законодателството през преходни и заключителни разпоредби представлява заобикаляне на изискванията за оценка на въздействието от въвежданите правни изменения.
БТА