/ БГНЕС
Навсякъде в ЕС трябва да има върховенство на закона. Това заяви днес преди началото на заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, цитирана от БТА.

Целта е основните принципи на ЕС да бъдат спазвани там, където отиват средствата от общия бюджет, добави тя. Страните от ЕС са клуб на държави, обединени от общи принципи. Трябва да работим по обща яснота кои са тези принципи, посочи Йоурова.

Еврокомисар Йоурова за идеята за ОЛАФ за храните: На същото мнение съм

По нейните думи доверието между държавите в ЕС може да бъде опазено, ако върховенството на закона е повсеместно. Тя съобщи, че все още се изготвят изискванията, по които предстои всяка година държавите в ЕС да бъдат оценявани за състоянието на върховенството на закона. Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс добави, че е много важно първите общи доклади да бъдат изготвени догодина.

Обещали сме на гражданите да не допуснем произвол в ЕС, правосъдието да бъде независимо, да има истинска академична свобода и свобода на изразяване, посочи френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален. Холандският външен министър Стеф Блок добави, че е изключително важно европейските граждани да пътуват и да правят бизнес в ЕС сигурни, че навсякъде в Общността има законност. По неговите думи, когато върховенството на правото е под въпрос, ЕС трябва да действа.

ЕП и Съветът на ЕС одобриха Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

Съветът на ЕС изслушва днес за втори път Унгария по процедурата по чл. 7 за отнемане на право на глас в общностните институции заради постоянна заплаха за законността в страната. Европейските министри ще изслушат и доклад за обстановката в Полша, срещу която се води същата процедура. Повечето министри от ЕС и представителите на ЕК, говорили предварително днес, изразиха мнение, че в последните месеци обстановката в двете страни се е влошила.
БТА