/ пресцентър, Президенството
"Не съм оптимист какво ще пише за България в следващия доклад на ЕК за върховенството на закона, който се чака през юли", каза вицепрезидентът Илияна Йотова във Варна.

Според нея решението на САЩ по закона "Магнитски" най-вероятно ще има влияние върху предстоящите парламентарни избори у нас, само че да се говори за корупция у нас не е новина.

Йотова припомни, че от 14 години страната ни е под мониторинг на ЕК и точно от толкова време в малко по-различен вариант, с по-общи текстове и по-завоалирани формули, ни се казва, че в България определено имаме проблеми с борбата с организираната престъпност и с корупцията.

"Вместо през тези години всеки път да противоборстваме управляващи с опозиция, да въздигаме в култ нищо незначещи изречения, да си бяхме свършили работата", каза вицепрезидентът. Според нея не е трябвало просто да се говори за екшън мерки, за стратегии за борба с корупцията, а да се действа, за да не се стигне до деня, когато американското правителство публикува списъка и санкциите.

"Всъщност, където и каквото да пише за страната ни, каквито и да са преценките на нашите европейски международни партньори, на ход е България", обобщи Йотова.
БТА