/ iStock/Getty Images
Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува преписки спрямо 6 лица с наложени санкции от САЩ. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По-рано Министерството на финансите на САЩ наложи санкции заради корупция, подкупи и финансови престъпления и незаконно придобиване на активи, на бизнесмена Васил Божков, бившия депутат Делян Пеевски, зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и секретаря на агенцията Красимир Томов. Санкции са наложени и на свързани с тях фирми и лица.

Радев: Санкциите на български граждани са ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция

Прокуратурата на Република България изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенствтото на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и спазването им е невъзможно без единно противодействие на всички институции срещу престъпността, корупцията и организираната престъпност. Необходим е конструктивен диалог между съдебната власт и изпълнителната. Това едва ли може да стане в условията на политически атаки срещу съдебната власт, подчерта Милева.

"Прокуратурата е правила различни проверки през годините на Делян Пеевски. Предстои същите да бъдат анализирани", заяви говорителят на главния прокурор.

Политически реакции след санкциите на САЩ

„Освен 18 обвинения за различни престъпления, са налице и няколко разследвания в Специализарана прокуратура с различен предмет на дейност. Ще бъде преценено дали предметът на проверката съвпада с предмета на разследванията, ако е така ще бъде изпратена по компетентност на Специализиранта прокуратура”, каза Милева за Божков.

За Манолев, Харалампиев и Томов - Окръжна прокуратура - Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове в съда и делата се намират в съдебна фаза. Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни”, поясни Милева.

Пълна проверка ще бъде извършена и на Илко Желязков, добави Милева.

"Голяма част от посочените обстоятелства в обсъждания доклад на Министерството на финансите на САЩ вероятно стъпват на работата на българската прокуратура и част от събраните от нея доказателства вече са представени в съда. Само българският съд може да каже дали едно лице е виновно или не, защото презумцията за невиновност е основен принцип на всяка демократична държава.

Ако има данни за извършени престъпления, ще бъдат предприети всички необходими действия, които са от компетентността на прокуратурата, каза още тя.