Доган ще трябва да доказва става ли за хидроинженер
Доган ще трябва да доказва става ли за хидроинженер / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Дадоха ход на делото срещу Ахмед Доган
32211
Дадоха ход на делото срещу Ахмед Доган
  • Дадоха ход на делото срещу Ахмед Доган

Върховният административен съд даде ход на делото срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Процесът е във връзка със скандалните хонорари на стойност 1 милион и 500 хиляди лева, които Доган е получил за консултантски услуги по реализирането на хидропроекти в Родопите. Магистратите задължиха Доган в едноседмичен срок да представи доказателства за извършената от него работа, както и професионалната му квалификация в областта на хидрологията и минното дело. Делото е насрочено да продължи на 23 септември. До тогава трябва да бъде изяснено и кой е взел решението за строителство и финансиране на проектите „Цанков камък", „Доспат", „Каскада Горна Арда" и „язовир Тунджа". Лидерът на ДПС не присъстваше на процеса.

Доган ще трябва да доказва става ли за хидроинженер
netinfo

Върховният съд има за цел по-бързата процедура да установи дали наистина Доган е в конфликт на интереси по случая с хонорара му по проекта „Цанков камък". Делото започва след като през юли парламентарната комисия за борба с корупцията заключи в доклада си по случая, че Доган е извършил тежка политическа корупция, конфликт на интереси и е в икономическа зависимост от частни структури. Адвокатът на Сокола Румен Еленски коментира, че въпросният доклад е политически, а комисията не е свършила работата си и не е събрала достатъчно доказателства:

„Да, това е политически доклад, защото няма правни доводи. В него има политически аргументи. Просто не си е свършил работата и този доклад е само въпрос на въображение".  

Доган ще трябва да доказва става ли за хидроинженер
netinfo
        

През юли председателят на комисията за борба с корупцията Димо Гяуров заяви, че по хонорарите на Доган за проектни проучвания за "Цанков камък" има "хляб за прокуратурата". Сега той отново застана зад думите си като си позволи и критики към самия Доган:

„Аз си мисля, че всички действително трябва да бъдем обидени от това дългогодишно поведение на г-н Доган и от това срамно неглижиране на общественото мнение и дори бих си позволил по-силната дума - надсмиване, защото той на няколко пъти с изявленията си, си позволи тежка гавра с обществото, говорейки за кръгове, говорейки за мераците си да се качва на летящи чинии и обяснявайки състоянието си".

Съветникът на комисията Елеонора Николова обясни накратко къде точно се намира конфликтът на интереси в консултантските услуги на Доган:

„Г-н Доган казва, че притежава комплексни познания в тези области, както изброи - геодезия, хидрология, картография, инженерно строителство. По този начин замества Института по строителство и минно дело, някои от катедрите на БАН, специалистите. Мисля, че това е една фрапираща наглост. няма как иначе да бъде обяснено, защото всички знаем, че г-н Доган е философ. Няма как човек с такова образование да извърши тези четири договора. Той всъщност се подиграва на всички".

Делото е насрочено да продължи на 23 септември. До тогава трябва да бъде изяснено кой е взел решението за строителство и финансиране на проектите „Цанков камък", „Доспат", „Каскада Горна Арда" и „язовир Тунджа".

Доган ще трябва да доказва става ли за хидроинженер
netinfo