Цанков камък
Цанков камък / БГНЕС

"Цанков камък" е най-големият хидроенергиен проект за последните 30 години. Договорът за изграждането му е подписан от правителството на Симеон Сакскобургготски, като планираната инвестиция е 200 милиона евро, крайната цена обаче ще е доста по-висока - твърди се, че ще надхвърли 400 милиона евро. Язовирът е част от каскадата "Доспат-Въча" и се предвижда да произвежда до 200 милиона киловатчаса енергия.

Строежът на "Цанков камък" започва през 2004 година, след подписано година по-рано споразумение между Националната електрическа компания и три австрийски фирми. В началото главен подизпълнител е "Алпине България", в която акционер е "Минстрой" на бизнесмена Николай Вълканов.

Финансирането, което първоначално е заложено да е около 200 милиона евро, е от банкови кредити. От тях обаче са усвоени 163 милиона. Заради изтичане на срока на усвояване на заемите, НЕК е инвестирала в проекта 151 милиона евро собствени средства. Твърди се, че и част от кредита за АЕЦ "Белене" от френската БНП "Париба" е отишъл в "Цанков камък".

Една от основните причини за оскъпяването на проекта е закъснението - хидровъзелът трябваше да е готов през 2008 г., но строежът на язовира приключи чак тази година. Закъснението беше обяснено от изпълнителите на проекта с наводненията и промените, настъпили в резултат на геоложките проучвания, пише БТА.

Преди да започне пълненето на язовира трябва да бъде достроен пътят Девин-Михалково.

Цанков камък е най-големият язовир, строен в България от средата на 80-те години. Електроцентралата има сравнително малка мощност (2 турбини по 40 MW), но язовирът се предвижда да подобри работата на останалите централи от каскадата Въча, като се увеличи общият преработен обем и разполагаемост на турбините на каскадата. Освен това "Цанков камък" ще участва в покриването на върхови и подвърхови товари на електроенергийната система, регулатор на честотата и бърз резерв при аварийно отпадане на големи мощности (например АЕЦ "Козлодуй" и строящата се АЕЦ "Белене")

Язовирната стена е бетонна, дъгова, с двойна кривина. Проектирана е с централен преливник в тялото на стената, оборудван със сегментни затвори. Преливникът е оборудван с 4 преливни полета, всяко с ширина 8 метра. Оразмерен е за висока вълна с вероятност 1 път на 10 000 години, равняваща се на водно количество 1450 куб.м./с. За гасенето на енергията на прелелите води е изграден гасителен басейн с ширина 40 м и максимална дълбочина 20 м. Към стената е предвидена да се изгради малка електроцентрала за оползотворяване на екологични води, изпускани за оводняване на коритото на река Въча под стената. Язовирното езеро е с дължина около 15 км, като опашката му достига до гр. Девин.

Водохващането за ВЕЦ "Цанков камък" е в коритото на левия приток на Въча - р. Гашня, след което водите се отвеждат до турбините по подземен напорен стоманен тръбопровод с дължина 540 м и диаметър 4.40 м. Извършена е корекция на коритото на река Въча след долната вада с дължина 1.5 км, като целта е да се осигури 10 м допълнителен напор на централата.