Доц. д-р Георги Попов обяви за плановете за ваксиниране във ВМА
Доц. д-р Георги Попов обяви за плановете за ваксиниране във ВМА / БЛИЦ
Полк. доц. д-р Георги Попов е началник на Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА. Участник във военни мисии в Босна и Херцеговина, Украйна, Косово и Македония. Хоноруван преподавател по „Инфекциозни болести” на студенти от специалностите „Медицина” и „Медицинска сестра” при Медицински факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Специалистът, който през 2018 г. е носител на приза „Лекарите, на които българите вярват”, даде интервю пред БЛИЦ за най-горещите теми в здравеопазването в условията на пандемията.

- Доц. Попов, измина близо месец от наложените от правителството ограничения срещу разпространяването на пандемията от COVID-19. За последните 4 седмици заболелите от вирусната инфекция са почти два пъти по-малко. Възможно ли е медицинските резултати да са още по-добри и през следващите дни и седмици?

- Взетите мерки бяха твърде навременни и ето, че вече виждаме първите положителни резултати. Това се забелязва осезаемо при нас и болниците, които работим най-активно със заразените от коронавирусната инфекция. Във ВМА имаме 10 т.нар. COVID-клиники, в които има настанени средно по 20 пациента и аз ги обхождам всеки ден, за да ги консултирам.

Забелязвам в нашите клиники значително намаляване от почти наполовина по-малко приети болни. Подобно нещо се отчита и в нашите два центъра за интензивни грижи, в които болните са намалели в голям обем. Убеден съм, че ограничителните мерки дават своя резултат и удължаването им след 21 декември ще доведе до по-малко заболели български граждани.

- Пазят ли се отговорно нашите сънародници от COVID-19?

- Аз смятам, че здравната култура на населението се повиши. Изминаха повече от 7 месеца от навлизането на коронавирусната инфекция в България. Мерките, които са неспецифични - носенето на предпазни маски, дeзинфекцирането на ръцете и социалната дистанция, промениха профилактиката към респираторните инфекции, и то не само по отношение на COVID-19, и вече забелязваме по-малък брой на заболели в началото на зимния период. 

- Какво е мнението Ви за ваксинацията?

- Първо искам да кажа, че аз категорично ще се ваксинирам и подкрепям ваксинацията. От неспецифичната профилактика за предпазване от вируса, преминаваме към специфичните мерки. На първо място това е ваксинацията, а на второ - медикаментите. Говорейки за ваксинацията, искам да уверя, че на 27 декември тя ще започне във всички държави от ЕС, включително и в България.

За ВМА ще се заделят 100 ваксини. Вече са определени и първите 100 човека, които работят на първа линия в борбата срещу коронавирусната инфекция и ще бъдат ваксинирани. Първият ваксиниран във ВМА ще е нашият началник генерал-майор Мутафчийски и после всички ние, които работим на първа линия.

В първите дни на януари 2021 г ще пристигнат допълнителни ваксини, които ще обхванат всички наши колеги, които лекуват пациенти с COVID-19.

- Хиляди българи започнаха да използват лекарството „Ивермектин“ при лечение от COVID-19. Какво е мнението Ви като специалист за този медикамент?

- Този препарат се появи в полезрението при лечение на коронавирусната инфекция още през април 2020 г.  В началото качествата му бяха подценени, защото се смяташе, че може да се използва най-вече при лечение на паразитни болести, проказа и филариаза. Проведени бяха и изследвания за качествата на "Ивермектин"-а в нашата страна.

Аз съм особено радостен, че и нашата болница участваше в това проучване, заедно с още 9 медицински центъра в цялата страна. Аз бях поканен като клиничен консултант в това проучване и като такъв съм подписал споразумение за конфиденциалност. По тази причина сега не мога да коментирам в детайли резултатите от проучванията, но ще отворя малко вратата като кажа, че то е към своя край.

Проучването е двойно слято и плацебо контролирано, провежда се по всички изисквания на световната практика. Ние сме към края на това проучване и с колегите дадохме мнението си във връзка с използването на този препарат.  Мога да кажа, че съм голям оптимист за стоте болни в цялата страна, които получиха този медикамент като част от българското проучване за "Ивермектин".

- В кои стадии от развитието на вирусната инфекция е най-подходящо да се приема "Ивермектин"?

- С този въпрос улучихте точно в десетката, защото отговорът е, че "Ивермектин" се използва твърде рано в лечението на коронавирусната инфекция. "Ивермектин" няма показания при една седмица след заболяването. Показанията му са две: като профилактика, знаем, че има две много важни проучвания в Аржентина и Израел, където е включен в националния център за профилактика на вирусната инфекция.

В Аржентина проучването завърши с много добри резултати по отношение на профилактиката. Второто приложение на "Ивермектин"-а е непосредствено след започване на лечението от COVID-19. Неговият прицел е в профилактиката, като намали възможността вирусът да проникне в клетката. Това е и голямата сила на този медикамент и с тази цел се използва още в началото на лечението.

- "Ивермектин" вече се използва в държави като САЩ и Израел. Кога може официално да бъде приложен и в България?

- Моите наблюдения са, че след клиничното проучване на "Ивермектин", което е съвсем към края си, той ще бъде предоставен на Националната лекарствена агенция в България и ще чакаме нейното разрешение за официалната му употреба в нашата страна като превантивно и лечебно средство.

След като разрешението бъде получено, "Ивермектин" ще бъде въведен официално в клиничната практика. Независимо че официалните документи ще бъдат подписани през януари, този препарат вече се използва в много аптеки и болници.

Колегите от "Пирогов" съобщават за много добри резултати при лечението с този препарат.

- Вашето коледно пожелание?

- Пожелавам на читателите весело изкарване на празниците, въпреки че ограниченията за събирания на едно място са факт и няма да имаме възможност за празнуване в заведения и ресторанти, както и да се ходи в чужбина. Но това е добра предпоставка за връщане към корените на българщината и празнуване на Коледа и Нова година в семейна среда.

Нека българите отново да се сплотим и заедно да понесем неизбежните трудности, които ни очакват и през 2021 г. В цялостен план моето пожелание е да се върнем отново към нормалността и да преодолеем проблемите, които ни се стовариха на главата през тази година, за да излезем много по-силни и мотивирани в живота си през новата година.