/ Георги Димитров
ПП и ДБ вече направиха два компромиса, а ГЕРБ нито един. Първият голям компромис е влизането в разговори с ГЕРБ, макар да имаха остро критическа позиция. За тях това има висока електорална цена. Вторият компромис е, че избраха Росен Желязков за председател на НС. От ГЕРБ сега е време да направят собствената си крачка и да подкрепят възможно предложение от страна на ПП-ДБ. Това каза медийният експерт доц. Георги Лозанов за "Офанзива".

Петков: Пред ГЕРБ има три ясни избора, да решат какво ще правят

Според него акад. Денков може да бъде фигура-основа на взаимодействие между ГЕРБ–ПП, защото е започнал кариерата си в кабинет на партията на Борисов.

"Считам, че Христо Иванов като биография, експертност и диалогичност, има потенциал да бъде премиер. Въпросът е дали ГЕРБ действително иска да даде възможност ПП-ДБ да направят правителство. В началото изглеждаше, че искат, сега е обратното. Ситуацията отива към шести поред избори, а е добре когато нещо се повтаря отново и отново, като е ясно, че ще е същото. Цялата политика започва да добива фарсов характер. Почнахме много да превиваме клона, няма нови послания. Отиваш на нови избори, ако има нов потенциал", коментира доц. Лозанов.

Борисов с апел към парламента: Да се вземем в ръце и да направим правителство

По думите му протестите са показали, че народът желае промяна, а ГЕРБ трябва да заяви участие в нея.

"Започва да се формира евроатлантическо настроение, което да има политическо представителство. То обаче с всеки избор, който не произведе правителство, вината се хвърля на евроатлантическите партии. За да спре това, нужно е да се направят приемливи компромиси. Eвроатлантическата интеграция е важна, защото без нея чуждопоклонниците може да се окажат петата колона на Кремъл", смята той.