/ БГНЕС
Продължават срещите на ГЕРБ-СДС с партиите от 49-ото Народно събрание. Разговорите идват след неуспеха на преговорите с ПП-ДБ. Основен акцент в срещата между ГЕРБ-СДС и БСП беше управленската програма, която стана повод и за размяна на реплики чия е. 

"Канят ни на среща за управленска програма на ГЕРБ, изпращат ни тази на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ)", коментира председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова и допълни"Парадоксите се трупат един след друг и хаосът се задълбочава, отговорност за това носи първата политическа сила ГЕРБ", заяви тя.

Нинова каза, че са получили официална покана за обсъждане на управленската програма на ГЕРБ-СДС. Поискахме я предварително, за да се подготвим. Изпратиха ни управленската програма на ПП-ДБ, която вчера ГЕРБ „разбиха на пух и прах“, коментира лидерът на БСП. Тя посочи, че са попитали какво е това и им е отговорено, че това е програмата на ПП и ГЕРБ.   

Отговорността да се сложи някакъв ред в тази ситуация е на ГЕРБ, смята Нинова. Освен това тя отбеляза, че в тази програма нямало и дума за бюджет. 

"Вчера предупредихме - с нас игричките, които си играха с ПП и ДБ, не могат да играят, заяви лидерът на БСП и посочи, че са готови за сериозни разговори за търсене на изход от кризата. Ако ГЕРБ наистина имат намерение за работещ парламент и редовно правителство, в което вече почваме да се съмняваме, за нас подходът трябва да е друг", каза Нинова.

"Първо, изваждат се пет-шест национални задачи, които са надпартийни, а не обсъждаме програмата на една или друга партия. Второ определя се срок, в който тези задачи трябва да се случат. И трето определя се състав на някакво правителство, което трябва да уточним, което да свърши тази работа за България и за народа", посочи тя.

"Призоваваме да се върнем към реда", каза Нинова. Тя посочи, че, ако се сложи ред и се стигне до сериозен разговор, БСП ще направи допитване до членовете на партията.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ каза още, че ще отидат на срещата с ГЕРБ-СДС, като в нея ще участват екипи, които да говорят по политики, а по-късно ще има лидерска среща. 

Корнелия Нинова
БГНЕС


Програмата на ГЕРБ-СДС е публична, а тази на ПП-ДБ за забавление. Това каза от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след срещата с БСП.

По думите й тези разговори са били много полезни, защото двете партиите са имали сериозен политически конфликт през годините.

На срещата са обсъдени теми като здравеопазване, бюджет и финанси. "Обсъдихме част от нашата управленска програма. По някои теми нямаме никакви разногласия, освен темата за помощта на Украйна. Ако намерим сили и смелост, можем да намерим общо решение по три теми", добави тя.

"ГЕРБ е партията, която вкара България в чакалнята за еврозоната и това ни е основен приоритет. Спорихме по възможностите за дефицит, който се изисква за приемането ни в ерозоната. Те смятат, че ако има политическа воля в Европа, може да бъде направен компромис", допълни Атанасова и посочи, че БСП не са против еврозоната.

"Разбрахме се да определим числеността и състава на комисиите, но без да се избират ръководства", сподели още тя във връзка с това, че депутатите ще гласуват утре състава на парламентарните комисии.

По думите й по-добре да не се избират сега ръководства, защото не се знае, какво ще бъде състоянието през следващата седмица и добави: "Има възможност да се свикват от председателя на парламента с посочване на дневен ред и с посочване на водещ на заседанието".

Теодора Цанева/БТА