/ iStock/Getty Images
Според Закона за личната помощ до края на 2020 г. има законово ограничение по отношение на ползвателите на лична помощ и на максималния брой часове подкрепа, които могат да се ползват, информират от Министерството на труда и социалната политика. Съобщението е по повод въпроси за осигуряването на правата на хората с увреждания и на гражданите над 65 години, допълват от министерството.

Омбудсманът: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент

Според разпоредбите от лична помощ имат право да се възползват хора с 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане, деца с право на чужда помощ и деца с 90 и над 90 на сто степен на увреждане. В тази група обаче не попадат всички останали лица, които са получавали услуги в домашна среда.

Броят на ползвателите на механизма за лична помощ се увеличава прогресивно - от около 5000 през септември 2019 г. до почти 20 000 до момента. Съответно, разходите за обезпечаване на Закона за лична помощ нарастват също прогресивно. По бюджета на МТСП за 2020 г. са предвидени средства за финансиране на механизма лична помощ в размер на 92,6 млн. лв., както и близо 560 млн. лв. по програма "Подкрепа на и за хората с увреждания".

84-годишен мъж от благоевградско село осъди банка за дискриминация

В края на декември 2019 г. Агенцията за социално подпомагане изпрати писмо до всички общини с молба да бъде предоставена информация за хората, които до края на миналата година са получавали социални услуги в домашна среда "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник". Получените данни сочат, че 12 978 лица, които не отговарят на условията за включване в механизма за лична помощ, от 1 януари не получават съответната услуга. От тях над 65-годишна възраст са 4977.

В момента се търсят възможности за осигуряване на грижа за нуждаещи се от асистентска подкрепа. Един от вариантите е и разработване на национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда, пише в съобщението.