/ ThinkStock/Getty Images
Чрез Окръжния съд в Благоевград 84-годишен мъж от благоевградското село Селище, е осъдил банка по Закона за защита от дискриминация, съобщиха от съда.

Чех осъди за половин милион евро фирма от района на Разлог за финансова измама

Възрастният мъж, който се придвижва само с инвалидна количка, е завел граждански иск заради неосигурен достъп на хора с увреждания до банковото учреждение. През 2017 година мъжът, придружен от дъщеря си, два пъти правил опити да влезе в банковия клон, за да си направи депозит.

Той избрал да отиде в съответната банка в заради добрите лихви, но множеството стълби и липсата на изградена естакада не му позволили да влезе в сградата. Мъжът се почувствал "втора ръка" човек и решил да съди банката за 4800 лева, посочват от Окръжния съд.

Прецедент: Съдът в Сливен разреши на неваксинирано дете да ходи на градина (ВИДЕО)

На 8 януари, Окръжен съд-Благоевград на основание чл. 71, ал. 1, т. 3 от Закона за защита от дискриминация е осъдил банката да заплати на ищеца сумата от две хиляди лева, заедно със законната лихва върху нея.

Банката е осъдена и на основание друг член от Закона за защита от дискриминация, а именно - да изгради и поддържа архитектурна среда, която да не затруднява достъпа на лица с увреждания до клона й в Благоевград, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения.
БТА