Турският посланик у нас Хасан Улусой
Турският посланик у нас Хасан Улусой / darikradio.bg, Маргарита Колева
Следващата седмица ще стане ясно дали Турция ще отмени извънредното положение, въведено в страната след опита за преврат преди две години. На пресконференция турският посланик у нас Хасан Улусой каза, че се очаква извънредното положение, което изтича на 19 юли, да не бъде удължавано отново. Според посланика отмяната ще означава, че заплахата е намаляла, но не и че е отминала.
 
Турция обменя информация с българските власти за пресичане дейността на организацията ФЕТО, посочи още посланик Улусой, но не отговори конкретно дали в България има представители на мрежата, смятана от властите в Анкара за терористична.
 
Ердоган встъпи в длъжност, Турция става президентска република

Извънредното положение в Турция беше въведено на 20 юли 2016 г. Рестриктивната мярка влезе в сила на петия ден след неуспешния опит за преврат в страната. Досега извънредното положение бе удължавано седем пъти, като следващата седмица, на 19 юли изтича последното удължаване с три месеца.
 
В предизборната си кампания президентът Реджеп Таийп Ердоган обеща, ако спечели, да отмени извънредното положение. Според посланик Хасан Улусой очакванията са точно такива. "Ако не се пристъпи към удължаване на извънредното положение, това може да се интерпретира по следния начин: че вече измерението на заплахата от ФЕТО не е чак толкова голямо, но това не означава, че тази заплаха е приключила", каза той.

Ердоган посочи първия вицепрезидент в историята на Турция, обяви и новия кабинет

Турският посланик у нас Хасан Улусой
darikradio.bg, Маргарита Колева

Турция обменя информация с българските власти за пресичане дейността на организацията ФЕТО, смятана от властите в Анкара за терористична. Организацията има структури в почти всички страни по света, посочи турският посланик. Без да влиза в конкретика, той каза, че имат информации за представители на ръководената от живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен и в България.  "Имаме известна информация, която споделяме с официалните български власти чрез нашите канали за комуникация и диалог. Смятам, че няма да бъде коректно да се споменават имена, тъй като това влиза вече в измерението на обвинение", коментира той.
 
Ердоган назначи зет си за министър на финансите и съкровищницата

Според  турския посланик структурите на организацията ФЕТО са заплаха не само за южната ни съседка, но и за страните, където организацията развива дейността си.