Турският президент обяви новия си кабинет, като запази само четирима от досегашните министри
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оповести членовете на новия кабинет, който той ще ръководи лично. Това е един от най-важните елементи на новата система на държавно управление. Ердоган ще има правомощия да назначава и освобождава министрите.

Ердоган встъпи в длъжност, Турция става президентска република  

Новият кабинет ще бъде от 16 министри вместо досегашните 23. Ердоган запазва само четирима от предишните министри. Закрива се министерството по европейските въпроси. В новия кабинет ще има две жени.

Прави впечатление, че Ердоган повери най-важното министерство - на финансите и съкровищницата - на своя зет Берат Албайрак, досега министър на енергетиката и природните ресурси.
 

БГНЕС


Ердоган посочи първия вицепрезидент в историята на Турция, обяви и новия кабинет

Ердоган се раздели с дългогодишни знакови министри - бившия вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, с икономическия министър Нихат Зейбекчи и транспортния министър Лютфи Елван. Трима министри запазват постовете си - Мевлют Чавушоглу като министър на външните работи, Сюлейман Сойлу като министър на вътрешните работи и правосъдният министър Абдюлхамит Гюл.
 
Досегашният началник на генералния щаб Хулуси Акар ще бъде новият министър на отбраната. За първи път министерството на търговията ще бъде оглавено от жена - Рухсар Пекджан. Министерството на труда и социалната сигурност се слива с министерството по въпросите на семейството, като начело на новото министерство също ще застане жена - Зехра Зюмрют Селчук.
 

БГНЕС


Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой. Министър на енергетиката и природните ресурси ще бъде Фатих Дьонмез, на здравеопазването Фахреттин Коджа, на образованието Зия Селчук, на транспорта и инфраструктурата Мехмет Джахит Туран, на околната среда и градоустройството Мурат Курум.
 
За отбелязване е, че докато Ердоган обявяваше имената на новите министри, курсът на долара скочи много рязко спрямо турската лира - от 4,58 на 4,68, а еврото - от 5,45 на 5,51.
БТА