До 31 март 2007 г. задължително шофираме с пуснати фарове
До 31 март 2007 г. задължително шофираме с пуснати фарове / netinfo

От 1 ноември до 31 март 2007 година всички водачи на автомобили в страната са задължени да шофират с пуснати фарове. Промяна в Закона за движение по пътищата предвижда глоба от 20 до 150 лева за неспазване на това изискване. Днес стартира акция „Светлина” на КАТ и проверки по пътищата за сключена "Гражданска отговорност" и изправност на фаровете.

Марин Раковски, началник на сектор в направление “Пътна полиция” обясни, че акцията е част от общата стратегия на полицията за намаляване на жертвите при пътнотранспортни произшествия.

Той припомни, че от утре съгласно разпоредба в Закона за движение по пътищата до 1 март водачите ще трябва да шофират на къси светлини и през светлата част на денонощието. Раковски посочи, че основните причини за големия брой произшествия са превишената и несъобразена с условията на пътя скорост, неспазването на предимството, шофирането без книжка и употребата на алкохол.

В рамките на акцията шофьорите няма да бъдат глобявани, а само предупреждавани. Раковски посочи още, че 45% от загиналите в пътни произшествия са водачи, 25% са пешеходци, а 30% пътници в автомобили.

Той обясни, че в 14 страни от Европейския съюз е задължително карането с включени светлини и през деня, като по този начин е регистрирано намаление на произшествията от 15% до 20%.