/ пресцентър, Министерски съвет
До септември догодина ще бъдат завършени два нови участъка от магистрала „Хемус“
Върви мащабно строителство и, както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище, Варна, до 2024 г. магистрала „Хемус“ ще е готова. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира строителството на участъка между Ябланица и Боаза.
 

пресцентър, Министерски съвет


Премиерът изтъкна, че това е най-трудният за изграждане участък, за който се изисква огромен труд и капацитет. „Виждате как се строи в планината - тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави БВП, това ще доведе повече бизнес и туристи“, добави Борисов.
 
До края на 2020 г. магистрала „Хемус” ще бъде напълно готова до разклона за Плевен и Ловеч

Министър-председателят изтъкна, че на 15 август предстои да започне строителството от Белокопитово до Търговище, междувременно ще стартират тръжните процедури и за двата лота до Велико Търново. Попитан за магистрала „Струма“, Борисов отбеляза, че през есента ще бъде открита отсечката до Сандански.
 

пресцентър, Министерски съвет


„Мащабно строителство тече и в образователната инфраструктура, каза още премиерът и добави, че за над 620 млн. лева се строят и ремонтират училища и детски градини.

135 тона асфалт "глътна" обновен участък от магистрала "Тракия" (СНИМКИ)

По отношение на хората с увреждания министър-председателят посочи, че в момента върви разпоредената от него проверка на дневните центрове. „Имаме доста информация къде какво се случва и взимаме мерки“, заяви Борисов. Той изрази очакване до края на годината да се направи и информационната система, което беше договорено по време на срещата му с Национално представителните организации на хората с увреждания и с представители на майките на деца с увреждания.
 

пресцентър, Министерски съвет


Ще има ли нов орган, който да се занимава с хората с увреждания?

„В новия бюджет със 150 млн. лв. повече ще имаме в системата. Ако работим така, както в момента, ще могат да се осигуряват допълнително средства и през следващите години“, подчерта премиерът. „Всички системи имат нужда от повече финансиране“, каза още Борисов, като същевременно напомни, че са били платени над 6 млрд. - за КТБ, за руските реактори и за американските централи. „Това са две магистрали „Хемус“, добави премиерът в заключение.
 

пресцентър, Министерски съвет