До 10 дни Петков изготвя доклад за проблемите в МВР
До 10 дни Петков изготвя доклад за проблемите в МВР / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Изпълнителното бюро на БСП препоръча на вътрешния министър Румен Петков да отстрани временно от поста главния секретар на МВР Валентин Петров, за да може прокуратурата да извърши обективно своята проверка. Това съобщи след заседанието на соцръководството лидерът на партията и премиер Сергей Станишев.

Той съобщи, че на Петков е възложено да изготви цялостен доклад за дейността и проблемите в системата на МВР през последните 18 години. Докладът трябва да бъде готов до 10 дни, след което ще бъде обсъден от Съвета на коалицията. БСП ще излезе с окончателна позиция по скандала в МВР след докладите на министър Петков и резултатите от проверките на ДАНС и прокуратурата, подчерта Станишев.

Премиерът не пожела да уточни дали по време на заседанието на соцръководството вътрешният министър е заявил готовност да подаде оставка, но бе категоричен, че ако прокуратурата има ясни заключения за нарушения, ще го освободи.

Министърът на вътрешните работи заяви своята готовност да понесе цялата политическа отговорност за скандалите в МВР, допълни Станишев.

Премиерът констатира, че една от грешките на МВР-шефа е било смесването на политическото с професионалното говорене през последните дни. Станишев обаче оневини Петков за срещата му с братя Галеви с довода, че те не са имали доверие да разкрият информацията си пред тогавашния главен секретар на МВР Илия Илиев.

Премиерът уточни, че президентът е информиран за случващото се в МВР. Той оповести, че Ваньо Танов е изрекъл поне три лъжи пред вътрешната комисия. Станишев отхвърли ултиматума на съпартийката си Татяна Дончева и посъветва коалиционните партньори за солидарни действия, базирани на факти. Той допълни: А, не всеки, това е принцип и на коалиционна култура и отношение, когато има проблем, свързан с ведомство, ръководено от министър от друга партия да се дистанцира и да смята, че не го засяга. Това засяга правителството като цяло и мнозинството. През миналогодишната учителска стачка не оставих Даниел Вълчев да се занимава с проблема, да се дистанцирам.

Премиерът повтори, че няма да позволи политическият сценарий на ГЕРБ и ДСБ да дискредитира цялостно МВР.