"Никога БСТ не е генерирал толкова пари към държавата, както през 2021 година - това са общо 84,5 милиона лева. Това е почти цялата издръжка на ММС", това обяви изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров, който днес ще бъде освободен от своя пост от министъра на младежта и спорта Радостин Василев.

Василев изрази недоволство от финансовите резултати на тотото в последните години и обяви, че днес ще се премине към смяна на управата.

Георги Димитров

"Печалбите на тотализатора за последните шест години: за 2021 общата печалба ще бъде 53 милиона лева - това е сумата от платените към ММС средства плюс останалите средства след всички разходи - данъци, заплати и т.н. За 2020 година печалбата е 38,5 милиона лева. За предишните години има реализирани счетоводни загуби. Ако върху тях насложим парите, които са върху ММС, пак се получава положителен резултат. Ако реално погледнем нещата като финансови параметри, тотото не е на загуба, загубата е била само счетоводна. Никога БСТ не е генерирал толкова пари към държавата, както през 2021 година - това са общо 84,5 милиона лева. Това е почти цялата издръжка на ММС", каза Петров на извънредна пресконференция днес.

Василев: Освобождавам ръководство на Българския спортен тотализатор

"Да, тотализаторът е монополист на лотарийните игри, но законът малко ни ограничава в разпространението, ние можем да разпространяваме само в нашите тото пунктове, не можем да продаваме на каса. Ако държавата има интерес, ние можем да вдигнем няколко пъти оборота, съответно няколко пъти отчисленията и данъците, така че абсолютно да можем да финансираме изцяло спорта, да има изцяло пари за федерациите, за зали, за физкултурни салони и т.н. Това е въпрос на политическа воля, ние можем да го организираме", допълни той.

НАП проверява спортния тотализатор

"Тотализаторът е обект на всякакви проверки, АДФИ, Сметната палата, ДАНС ни проверяват по Закона за мерките за спиране на пари, имаме и проверка от НАП, която тече от март миналата година. Така че тотализаторът е едно от най-проверяваните дружества в държавата", каза още Петров, който допълни, че няма представа кой ще бъде негов наследник на позицията.

"От настоящото ръководство на Министерството ни помолиха да не правим жалби за спиране на вписването. Това е политическо решение, не може постоянно да се съдим. Това е толкова изморително, цяло лято обикалям по съдилища, жалби, първа инстанция, втора инстанция. След като има редовен кабинет и той не ни желае, ние ще си тръгнем". Това обяви Петров, който днес ще бъде освободен от поста си от спортния министър Радостин Василев.

Петров разкри, че и служебният министър Андрей Кузманов се е опитал да смени ръководството на тотото, но намерението му е било спряно със съдебна жалба.

"Миналата година август месец имаше опит от г-н Кузманов, предишния министър, пак да смени борда на директорите. Беше входирана заповед, тя е видима в Търговския регистър, с нови лица, с нов Управителен съвет, без ние да бъдем уведомени и предупредени, аз лично разбра от Търговския регистър. Съответно ние обжалихме в съда това решение, съдът спря вписването на новия УС и в момента текат дела", каза днес той.

На въпрос дали новата власт има намерение отново да либерализира лотариите, Петров отговори: "Имам такава информация, това си е тяхно решение. Ако това се случи, тези числа ще паднат наполовина. Това нещо се говореше публично. Сега имаме двуцифрен ръст всяка година", каза още Петров.
БГНЕС