Обвиняемият за убийството на Георги в Борисовата градина Йоан Матев
Обвиняемият за убийството на Георги в Борисовата градина Йоан Матев / БГНЕС
Директорката на училището, където е учил задържания за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина Йоан Матев, Василка Николова изпрати писмо до медиите.
 
В позицията си Николова изтъква, че тя и колегите й от школото са намесени по случая по "недопустим начин" и изразя възмущението си от случилото се.
 
Проговори майката на Йоан Матев: Вярвам в сина си

"В последните дни аз в качеството ми на Директор, моите колеги учители и дори учениците от Частно езиково училище "Езиков свят" бяхме намесени по недопустим начин от всички медии в случая с убийството на Георги Игнатов и воденото в тази връзка разследване", пише Николова.
 
След като изказва съболезнования към семейството и близките на Георги, тя изтъква:  "В същото време обаче тежестта на извършеното престъпление и големият медиен интерес към него по никакъв начин не могат да оправдаят погазването на всички юридически и морални принципи по отношение на мен и моите колеги, които биваме представени пред българското общество като пряко замесени в прикриване на престъпното деяние".
 
Задържаният за убийството на Георги в Борисовата градина остава в ареста

"С тези непрофесионални и юридически неиздържани медийни публикации се нанасят трудно поправими морални вреди най-вече на пострадалото семейство и се създават  пречки на компетентните органи да изпълнят обективно и безпристрастно задълженията си в наказателното производство", посочва още Николова и продължава:
 
"Същевременно се разпалват напълно ненужни обществено напрежение и омраза, в центъра на които се оказваме ние - работещите в Частно езиково училище "Езиков свят" и нашите семейства.
 
"Напомням Ви, че съгласно българското законодателство вината на всеки гражданин в извършване на престъпление се доказва единствено с влязла в сила осъдителна присъда", обръща се още към медиите Николова.
 
"Ето защо моля незабавно да се спре безпрецедентната медийна атака, насочена срещу мен лично и срещу моите колеги във връзка с убийството на Георги Игнатов и призовавам да бъдат оставени Прокуратурата и Съда да изпълнят задълженията си съгласно закона", посочва тя.
 
В края на писмото си Василка Николова декларира, че ще преследва по съдебен ред "всеки следващ опит да се петни моето име на човек и професионалист".

Приятелка на убития Георги с ключова роля за залавянето на убиеца Матев

Според първоначалната информация Василка Николова и преподаватели от училището разпознали Матев като самотния бегач, разпространен на снимки и видео от СДВР веднага след смъртта на момчето от Националната търговско-банкова гимназия на 2 юни 2015 г., но мълчали за това. "Те дори са го коментирали помежду си", каза в петък съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд и остави 19-годишния студент по право в ареста.
 
Сега полицаи и прокурори проверяват дали директорката на частното училище е знаела, че нейният ученик Йоан Матев е намушкал Георги Игнатов в Борисовата градина. Ако такива данни бъдат намерени, тя и колегите й ще бъдат обвинени за лично укривателство и могат да получат до 5 години затвор, твърди висш прокурор, работещ по случая.