Председателят на Народното събрание Димитър Главчев
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев / БГНЕС, архив
Готов съм да поема тази отговорност и да се откажа от поста, ако съм необходимия виновник, за да може Народното събрание и държавните органи да работят спокойно.

Така председателят на парламента Димитър Главчев коментира пред журналисти внесеното днес от БСП искане за оставката му като ръководещ 44-то Народно събрание. Той подчерта, че никога не се е притеснявал за никакви постове.
 
БСП иска оставката на Димитър Главчев

Сред мотивите на левицата за отстраняването на председателя на парламента са неизпълнение на задълженията и допускане на езика на омразата в пленарната зала, както и неефективна работа на Народното събрание. "Всички тези несгоди биха си ги спестили, ако г-жа Нинова беше приела председателския пост, но тази хипотеза смятаме за пропусната засега", посъветва Главчев колегите си отляво.
 
За езика на омразата обясни, че предварително не може да знае текста на декларация от името на ПГ. Ако при такова изявление отнема думата, ще означава, че има мракобесие от моя страна, потъпкване свободата на словото, добави той. Но като се изключат декларациите от името на група, тонът в залата, според него, е балансиран и коректен.
 
Има ли място "езикът на омразата" в пленарната зала?

"Съветвам ви да погледнете кой е инициатор на такъв тон, направете справка преди 24 май каква декларация се прочете от ПГ на "БСП за България", предложи Главчев. Той подчерта все пак, че това са политически решения, на които не може да влияе.
 
БТА