/ БГНЕС
ГЕРБ и БСП отново се скараха за комунистическото минало на страната
Има ли място "езикът на омразата" в пленарната зала?
93734
Има ли място "езикът на омразата" в пленарната зала?
  • Има ли място "езикът на омразата" в пленарната зала?
Скандал и обвинения в хомосексуализъм белязаха днешното заседание на парламента. Заместник-председателят на Народното събрани Веселин Марешки поиска освен икономическия конфликт на интереси, да бъдат записани и хомосексуалните конфликти на интереси и тези, свързани с употребата на алкохол и злоупотреба с наркотични вещества.
 
Междувременно от БСП поискаха оставката на председателя на парламента Димитър Главчев, заради допускането на "езика на омразата" в пленарната зала.
 
БСП искат оставката на Димитър Главчев

Скандалът започна минути веднага след като удари звънеца за откриване на пленарното заседание. Началото постави декларация на парламентарната група на ГЕРБ, представена от народния представител Спас Гърневски. Веднага след това социалистът Антон Кутев също излезе на парламентарната трибуна.

По време на парламентарния контрол миналия петък от трибуната на Народното събрание народният представител от "БСП за България" Антон Куте прочете безпрецедентна по своето безочие декларация, каза Спас Гърневски в декларация днес от името на ПГ на ГЕРБ.
 

БГНЕС, архив


Димитър Главчев е готов да се откаже от поста, но иска НС да работи спокойно

По думите му от текста станало ясно, че нереформираната столетница още не се е отърсила от кошмара на изборната загуба, още не е преглътнала поредната политическа плесница, с която избирателите я приземили. Червената група продължава да сее напрежение, конфронтация и разделение в обществото, коментира Гърневски. Той припомни, че в миналото българските комунисти са избивали цвета, елита на нацията така, както никой друг не може да го направи.
 
Призовавам ви да спрем ровенето в раните на нашата история, сега са други времена и други хоризонти, каза Спас Гърневски. Властта се получава не служебно според член първи на конституцията, а след вота на народа ни, посочи той. "Крайно време е да осъзнаем, че политическите битки за идеи и философия на управлението би трябвало да приключат след обявяването на победителите в изборите. След структуриране на парламента и формиране на правителство на дневен ред трябва да излезе отговорното държавническо поведение в делата на българските политици", отбеляза Гърневски.

Онези от партиите, които в изборната кампания заложиха на злост, реваншизъм, популизъм, съвсем закономерно загубиха, защото народът ни е достатъчно зрял, за да прецени кой е гарант за европейското бъдеще на България, кой е наясно с ежедневните проблеми на хората и кой предлага реални стъпки за тяхното решение - не вашият "кой", а той - премиерът, коментира Спас Гърневски.
 

БГНЕС, архив


Отново скандали и грoзни обиди в парламента

Той отбеляза, че всички партии са назовавали общоизвестните проблеми на страната и във вътрешен, и външен аспект, но доверието за трети път в последните осем години да води страната в дните на изпитания е получил министър-председателят Бойко Борисов и политическа партия ГЕРБ, "защото той се утвърди като истински държавник", каза Гърневски, обобщава БТА.
 
Не се наемам да коментирам заклинанията ви от миналата седмица, че няма да допуснете ГЕРБ да управлява цели 30 години, сигурен съм обаче, че с поведението си от дните след изборите до днес, вашата партия може да спечели избори или само в Северна Корея, или в Сибир, обърна се Гърневски към Кутев.
 
БСП обвини ГЕРБ в неприемливи компромиси в името на властта

След като не получи право на лично обяснение, Антон Кутев взе думата за декларация от името на ПГ на БСП за България. Той отбеляза, че миналата седмица се е опитал да бъде доста толерантен. Единственото, което направих, беше да цитирам книгата на колегата ви и нито веднъж не си позволих да спомена името му съвсем умишлено, посочи Кутев, който миналия петък прочете от трибуната откъси от книга на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. Това, че вие всички сте се разпознали в тази декларация и че сте разпознали името на колегата си, не е мой проблем, обърна се Кутев към депутатите от ГЕРБ.

Сега г-н Гърневски ни обвинява, че сме някакви зли комунисти, които правели ужасни неща, че ни прати чак в Сибир, посочи той. Истината е, че аз и Корнелия Нинова никога в живота си не сме били членове на БКП, обаче Бойко Борисов, Цецка Цачева и още 18 души от вашата група - биха ли си вдигнали ръцете - са били, каза Антон Кутев.
 

БГНЕС


Не е лошо това, че сте били членове на БКП, лошото е, че допускате това говорене в обществото, добави той. По думите му, когато нямаш минало, нямаш бъдеще. Миналото е важно, но не е това, за което говорите, обърна се Кутев към Гърневски и го призова да не отрича цели поколения.

Марешки настоява депутатите да декларират зависимости - алкохолна, наркотична, хомосексуална

След Кутев думата взе зам.-председателят на парламента Веселин Марешки. Той поиска освен икономическия конфликт на интереси, да бъдат записани и хомосексуалните конфликти на интереси и тези, свързани с употребата на алкохол и злоупотреба с наркотични вещества.
 

БГНЕС

БТА