Диалог за НАТО премина между София и Москва
Диалог за НАТО премина между София и Москва / netinfo
НАТО не разрешава всички проблеми, свързани със сигурността, тероризма и наркотрафика. Това каза ръководителят на Центъра за военно прогнозиране към Института за политически и военен анализ Анатолий Цъйганок, който взе участие във видеоконференцията София - Москва на тема „Бившите участници във Варшавския договор между Русия и НАТО”. Според него Алиансът не разрешил нито проблемите в Ирак, нито в Афганистан.

От българска страна участникът във видеоконференцията и председател на Атлантическия клуб Любомир Иванов се противопостави на думите на Цъйганок и заяви, че все повече държави се обръщат към НАТО с молба за членство, тъй като участието в блока носи военна сигурност, както и допълни инвестиции. „Виждаме непрекъснато разширяване на НАТО. Интересите на тези страни в сферата на сигурността и в по-широката политическа сфера биха били по-ефективно постигани и с по-малки разходи при едно такова сътрудничество, каквото предлага НАТО. От Централна и Източна Европа почти всички държави са членки на организацията”, каза Иванов.

В отговор на казаното от него председателят на асоциацията за външнополитически проблеми в Руската федерация Леонид Ивашов коментира, че НАТО се превръща в инструмент на глобалните сили. По думите му в Алианса съществува диктатура. Той беше категоричен, че в НАТО няма консенсус, а се проповядва политиката на финансите и капитала.