/ БГНЕС
Тъжно е, че един след друг двама много големи за нацията си отидоха, каза Рашидов, визирайки и Ламбо
Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на голямата актриса Стоянка Мутафова.

Тя си отиде рано тази сутрин на 97-годишна възраст. Стоянка Мутафова имаше сериозни проблеми със здравословното състояние в последните 5 месеца, които наложиха спешното й хоспитализиране в Правителствената болница. На 15 ноември тя беше преместена в Реанимацията на ВМА, където лекарите я включиха на командно дишане и се бориха с всички сили, за да спасят живота й.

„Ще я запомним с нейното завладяващо и очарователно присъствие, с нейното обаяние, неповторим и уникален талант, артистичност. Многобройните й превъплъщения я превърнаха в икона на българската сцена и любима актриса на поколения българи. Поклон пред паметта й!“, каза председателката на Народното събрание Цвета караянчева и призова народните представители да запазят минута мълчание и да почетат паметта й.

„Една епоха си отиде. Въздухът обедня, пространството“, изрази съжалението си председателят на комисията по култура и медии в парламента и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

„Тъжно е, че един след друг двама много големи за нацията си отидоха“, продължи той, визирайки големия актьор Стефан Данаилов, който си отиде преди по-малко от седмица.

Според Вежди Рашидов си отива идентичността на нацията и нейното самочувствие.

„Съжалявам за това, което всеки ден се случва, явно това е животът. Изкуството е вечно. Само хората на културата създават идентичността и проповядват хигиената и морала на едно общество. Те са лакмусът. И когато големите лакмуси си отиват, остава празно пространство. Отиват си телата, но много ще съм щастлив, ако младото поколение запази самочувствието си, пазейки тези свети имена във времето“, завърши Рашидов.

„Безспорно голям талант и емблема на българския театър“, коментира и депутатът от БСП Нона Йотова.

"Никога не е била от големите звезди, които не се интересуват какво става около тях с другите,тя е емблема на театъра", обобщи тя.