Със 163 гласа „за" депутатите приеха Решение за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната.

"Има ясен договор между министерството на отбраната и ВМЗ и той се изпълнява. Това, което искаме да направим с това решение, е да дадем по – голяма гъвкавост на министъра, за да може той добре да предоговори тези срокове. Къде ще отидат снарядите – ще решат ВМЗ", това заяви Ивайло Мирчев от ДБ.

Когато спъвате този процес и това решение вие или сте лобисти на фирмите за утилизация или защитавате руския интерес", подчерта още той.

НС ще обсъди декларацията в подкрепа членството на Украйна в НАТО

Това граничи с национално предателство по отношение на нашата армия, на нашите войски. При опасност ще се окаже, че не можем да им дадем снаряди, с които да се отбраняват. Това, което ни се предлага, е да дадем всичко на Украйна", каза Николай Дренчев от "Възраждане".

Ние не сме против процеса на подновяване на боеприпасите, но сме категорично против без изобщо да е ясно дали ВМЗ могат да осигурят такива възможности за възстановяване на тези боеприпаси. Това е едно политическо решение, без експертна стойност", каза и Атанас Зафиров от БСП. Борислав Гуцанов също се включи в дебата.

Ние от БСП искаме да дойде в зала министърът на отбраната, за да каже какво ще се прави, кое налага тези действия, които граничи с национално предателство, да дойде и икономическият министър, за да каже дали има капацитета страната да произведе това, което се изисква", каза още той.
БГНЕС