/ БГНЕС
В навечерието на изключително важната среща на НАТО във Вилнюс 4 парламентарни групи - ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН - внесоха общ проект на декларация за Украйна. Това заяви Екатерина Захариева, председател на Комисията по външна политика.

Захариева припомни, че България винаги е подкрепяла политиките на отворени врати на НАТО. В същото време тя призна, че години наред тази подкрепа на Запада е била само на думи, защото съюзниците са се страхували да не ядосат Путин. Но бруталната война срещу Украйна е променила ситуацията.

“След възстановяването на мира Украйна трябва да стане член на НАТО. Тя трябва да получи ясна перспектива, за да извърши реформи. Сигурността на Европа и България няма как да се гарантира без мир”, подчерта Захариева.

Христо Гаджев: Четири парламентарни групи настояваме за присъединяване на Украйна към НАТО

Заместник-външният министър Тихомир Стойчев каза, че проектът на декларация отговаря на целите на българската външна политика.

“МВнР приветства инициативата за приемане на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Проектната декларация отговаря напълно на политиката на НАТО за отворените врати, която беше обявена в Букурещ през 2008 г.”, каза Стойчев.

Добре е парламентът и правителството да гледат в една посока”, каза Захариева и добави:

"Съюзниците и Украйна трябва да вземат решенията за своето бъдеще, а не от трета държава”.

От Възраждане се обявиха срещу декларацията, заявявайки, че тя води до дипломатическо напрежение. “Възраждане” смятат, че документът е прибързан, защото не е ясно дали Украйна ще съществува като държава след войната.

Тази позиция предизвика остра реакция от страна на ГЕРБ.

Моля да не повтаряме лъжите на руската пропаганда. Да пазим международния ред, създаден след Втората световна война. Политиката на отворени врати трябва да стане ефективна с военната помощ, която предоставяме на Украйна”, каза той. Според Митов декларацията няма да доведе до никакво дипломатическо напрежение, защото отношенията ни с Русия и без това са на най-ниското си ниво. 
БГНЕС