Депутатите ще започнат работа днес с обсъждане на второ четене на промени в Закона за защита от домашното насилие предвижда проектопрограмата на Народното събрание (НС) за тази седмица. 

Днес е първата сряда от месеца и, съгласно правилника на НС, парламентарните групи могат да предлагат на ротационен принцип точки в дневния ред, които се включват и разглеждат по същество. Първа от това право днес може да се възползва ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), която предлага народните представители да разгледат именно промените в Закона за защита от домашното насилие. Същото предложение са направили и от ПГ на ДПС

От "БСП за България" искат парламентът да разгледа тяхното проекторешение за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов - народен представител от ГЕРБ-СДС. 

В проектопрограмата за тази седмица е включен проект на декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО. Вчера той беше одобрен от парламентарната комисия по външна политика.   

В проекта на дневен ред на парламента за седмицата е също второто четене на промени в Закона за пазарите на финансови инструменти, в Закона за чужденците в Република България и в Закона за насърчаване на заетостта, както и първото четене на изменения в Закона за пътищата. 

В първия петък от месеца, 7 юли, е предвиден блиц контрол от 9:00 ч., който по правилник е с участието на министър-председателя и вицепремиерите, и редовен парламентарен контрол - от 11:00 ч. 

Очаква се днес да се състои и лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Вчера, по думите на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, тя беше пренасрочена по искане на ГЕРБ-СДС. Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков съобщи, че лидерската среща се отлага за днес.  
Теодора Цанева/БТА