/ БТА
Проект на декларация относно процедурата за избор на нов главен прокурор, одобри на свое заседание парламентарната комисия по правни въпроси. 

Миналата седмица пред журналисти в парламента вносители на предложението съобщиха, че депутати от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС са внесли в парламента проект на декларация с призив към Висшия съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд (КС), както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията. 

ВСС: Процедурата за избор на нов главен прокурор може да не бъде спряна


Спазвайки конституционния принцип за разделение на властите и недопускане вмешателство в делата и решенията на съдебната власт, ние, народните представители в 49-ото Народно събрание, изразяваме волята си за реформа в съдебната власт чрез законодателна инициатива и решения, като ясно сме заявили, че изготвяме конституционни промени в част „Съдебна власт”, се казва в текста.

Предвид гореизложеното, отправяме своя призив към ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор на Република България до окончателното произнасяне на КС, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в конституцията, заявяват вносителите. Заради големия обществен интерес при предстоящия избор на нов главен прокурор, народните представители в 49-тото Народно събрание считат, че провеждането на процедурата по избора му, преди провеждането на законодателните инициативи за конституционна реформа, няма да постигне очакваното общественото доверие за справедлив и прозрачен избор, смятат авторите на декларацията.

Утре Пленумът на ВСС ще заседава, а в дневния ред е точка за предложение за спиране на процедурата за избор на главен прокурор, внесена от правосъдния министър Атанас Славов.

Във връзка с проекта на декларация, внесен в парламента от народни представители, с призив да се спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд (КС), както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията, представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магадлинчев отбеляза, че решението дали да се спре процедурата е на Висшия съдебен съвет.
Никол Николова/БТА