Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори пред Върховния административен съд избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, проведен от прокурорската колегия на ВСС, информират от правосъдното министерство.

Изборът стана часове след обявяването на президентския указ за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор на Република България, припомнят от ведомството.

Борислав Сарафов ще изпълнява длъжността главен прокурор

Решението на прокурорската колегия от 16 юни е нищожно, алтернативно – незаконосъобразно, заявява министърът.

По отношение на нищожността на решението Славов изтъква, че то е извън компетентността на прокурорската колегия, тъй като изборът следва да се направи от пленума на ВСС.

"Всеки акт, издаден при липса на компетентност е нищожен", напомня министърът. Той привежда ред правни аргументи, включително от решение на Конституционния съд, че председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главният прокурор имат особен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на ВСС. Затова и изборът на временно изпълняващи функциите на тези длъжности не може да се провежда по правилата за останалите административни ръководители, както е  решила прокурорската колегия.


Министър Славов ще предложи на ВСС да спре процедурата за избор на нов главен прокурор

Мнението на правосъдния министър е, че новооткритата процедура за избор на главен прокурор трябва да бъде спряна не само заради делото в Конституционния съд, но и заради готвените промени в Конституцията.

Според него докато не станат готови промените в Конституцията, не трябва да се избира нов главен прокурор.
БГНЕС