/ БТА
Депутатите ще разгледат отмяната на така наречените "златни паспорти" на първо четене.

На вниманието на народните представители се предлагат три законопроекта за промени в Закона за българското гражданство. Един е на МС, а два на ДПС. От ДПС и Министерски съвет предлагат сходни промени по отношение на възможностите за придобиване на българско гражданство – т.нар. "златни паспорти". Законодателните им инициативи целят отмяната на тази възможност. В друг законопроект от ДПС предлагат в тримесечен срок ДАНС да извърши пълна проверка по всички преписки по придобиване на подобен тип българско гражданство.



Депутатите ще се занимаят и с второто четене на измененията в Закона за водите.

Целта на предложеното изменение и допълнение на Закона за водите е преодоляване на съществуващата нормативна празнота по отношение срока на действие на Плановете за управление на речните басейни и Плановете за управление на риска от наводнения, необходими за управлението на водите. По време на второто четене на законопроекта постъпи и предложение за прехвърляне на НИМХ към МОСВ, като окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Народните представители ще се занимаят с ратифициране на Тристранно споразумение за дарение между България, Босна и Херцеговина и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbH. Споразумението е за управлението и координацията на дарението на ваксина срещу COVID-19, разработена от Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbH.

След тази точка Народното събрание продължава да се занимава с темата за коронавируса, като ще разгледа предложението на "Възраждане" за отмяна на зеления сертификат за достъп до сградите на Народното събрание.
БГНЕС