/ БГНЕС
ДПС няма отношение към приетия механизъм за получаване на т.нар. „златни паспорти“, тъй като не сме били съгласни с това и не сме го гласували. При промяна на условията за получаване на инвестиционно гражданство и въвеждането на истински механизъм за контрол ДПС е участвало, но се оказва, че по този ред няма издадени „златни паспорти“. ДПС никога не е участвало в органите на изпълнителната власт, които вземат решение за получаване на българско гражданство. Това заявява Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и зам.-председател на ПГ на ДПС, цитиран в прессъобщение от партията.

По думите му, ДПС няма никакви притеснения относно т.нар. „златни паспорти“.

Делян Пеевски настоява за прозрачна проверка на издадените „златни паспорти“


"По тази причина поискахме пълно разследване на всеки един конкретен случай, по който има издаден документ за постоянно пребиваване или българско гражданство", посочва той.

Цонев дава заявка, че ДПС ще стигне до истината за златните паспорти. Според зам.-председателят на ДПС няма нищо общо с наложените санкции по закона „Магнитски“ на Делян Пеевски.

ДПС настоява прокуратурата да разпита правосъдния министър


Той разкрива и каква е била "инвестиционната схема” в две стъпки и едно следствие:

-  Желаещите българско гражданство наемат адвокатска кантора и чрез инвестиционен посредник закупуват ДЦК за 1 млн. и един лв.
- Книжата обикновено се залагат в банка за срока на падежа, след което банката ги усвоява и погасява главницата по кредита.
- На практика по тази схема в българската икономика не влиза нито лев - нито реални инвестиции, нито реални нови работни места.

Според него тази порочна схема е използвана многократно.

: