/ DarikNews
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за пощенските услуги със 121 гласа „за“ и 90 – „против“, без въздържали се.  

„Против“ законопроекта гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. „За“ гласуваха народните представители от управляващата коалиция „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“.  

С промените се предлага държавната политика в областта на пощенските услуги и маркоиздаването да се осъществява от определен с постановление на Министерския съвет заместник министър-председател, се посочва в доклада на ресорната комисия по транспорт и съобщения. Така от транспортното министерство, пощите преминават към вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова.

Константинова: Ще вдъхнем нов живот на „Български пощи”

В хода на дебата от „Продължаваме Промяната“ и „БСП за България“ застъпиха тезата, че със законопроекта ще се модернизират „Български пощи“ ЕАД. Сред аргументите за изваждането им от Министерство на транспорта и съобщенията е превръщането на пощенските клонове в центрове за комплексно административно обслужване.

От ГЕРБ-СДС възразиха като посочиха, че законодателната промяна е единствено с цел да се избегне конфликтът на интереси на министъра на транспорта Николай Събев, който е собственик на спедиторска фирма.

От „Възраждане“ също възразиха, като посочиха, че няма да подкрепят предложението. Костадин Костадинов, председател на ПГ „Възраждане“ обясни, че предложението буди недоумение. Той обясни, че „Български пощи“ от години насам са в състояние, което, по думите му, е меко казано плачевно и грижите, които се полагат за тях, очевидно не са добри. "Настоящият министър на транспорта е един от добрите експерти в този бранш. След като от два гаража е успял да направи империя, очевидно е добър", обясни Костадинов и заяви, че буди голямо недоумение прехвърлянето на пощите от ръцете на човек, който би могъл да оправи тази компания.

Обраха поща в Сливенско

Благовест Белев от „Продължаваме Промяната“ каза, че „Български пощи“ са част от критичната инфраструктура на страната и трябва да бъдат управлявани не между другото, а целево. Той посочи, че структурната промяна е част от коалиционното споразумение, свързано с административната реформа, така че гражданите да бъдат обслужвани на едно гише. Той подчерта, че това е единственият оператор, който достига до малки населени места.

Халил Летифов, заместник-председател на ПГ на ДПС заяви, че цялото упражнение, което правят депутатите, е за да избегнат конфликта на интерес на министъра на транспорта. По думите му това е единственият аргумент за приемането на този законопроект. Той постави въпроса за експертния капацитет на вицепремиера, който ще поеме управлението на "Български пощи". Летифов посочи, че от въпрос към Калина Константинова, ставало ясно, че от една страна ще се подобрява материалното състояние на "Български пощи", а от друга страна ще се оптимизира състоянието им. Летифов отбеляза, че 2340 са пощенските станции в малки населени места, а 240 в населени места с под сто жители. 1304 се намират в населени места с под 800 жители. "Разбирайте, че оптимизацията им вещае смърт на тези пощенски станции", каза депутатът.
БТА