Депутати внесоха проекта за промени на Основния закон
Депутати внесоха проекта за промени на Основния закон / netinfo

Представители на парламентарните групи на Коалиция за България, НДСВ и ДПС внесоха в деловодството на Народното събрание проект за промени в Конституцията.

Измененията бяха обсъдени снощи от Съвета на управляващата коалиция.

Това е четвъртият проект за изменение в Конституцията.

Проектът е подписан от 147 народни представители. Той предвижда въвеждане на инспекторат към Висшия съдебен съвет /ВСС/, избиран от Народното събрание, но работещ за подобряване на функциите на ВСС.

Проектоизмененията в Основния закон предвиждат свеждане на магистратския имунитет само до функционален и премахване на конституционно равнище на неприкосновеността на магистратите.

След предложените промени се уреждат на конституционно равнище основните правомощия на ВСС, които да го утвърдят като независимия орган, орган за администриране, ръководство и контрол на съдебната власт.

Освен големия акцент за съдебната власт, проектопромените решават и въпроса за задължителната военна служба.

С промените се въвежда и самостоятелност на бюджета на Народното събрание, което още веднъж ще подчертае независимостта на тази върховна власт в държавата.

В проектопромените в основния закон има и текстове, които дават възможност за обществена отчетност на независимите регулатори - ДКЕВР, СЕМ, КРС и др.