КНСБ и КТ "Подкрепа" излязоха на протест под надслов "Да защитим енергийната сигурност на страната".

Той е във връзка с поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 г.

протест въглища
БТА

Има план как да не се затварят въглищните централи

Протестиращите настояват Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с ЕК за отмяна на този ангажимент, както и парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото от него решение през 2020 година.

Протестът започна пред служебния вход на парламента, а по предварителни данни в него участват над 3000 протестиращи от въгледобивните дружества и топлоенергийните централи в цялата страна.

От КНСБ искат парламентът да реши за затварянето на въглищни централи

Депутати излязоха при демонстриращите, за да обсъдят проблемите.
 

протест въглища
БТА

Преди това парламентът гласува текст по текст общ проект на решение, с който се задължава Министерският съвет да промени Националния план за възстановяване и устойчивост. Преди финалното гласуване на целия проект обаче беше дадена 30 минути почивка по искане на "БСП за България" и народните представители отидоха при протестиращите, предаде БТА.