Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настоява Народното събрание да вземе в най-кратки срокове решение, с което да задължи правителството да започне незабавни преговори с ЕК за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост с цел запазване на енергийната независимост на страната. Това съобщиха от пресцентъра на синдиката.

От плана трябва да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% спрямо 2019 г. до 2026 г., отбелязват от КНСБ. Те призовават Народното събрание да прояви отговорност и разум и да постави националния интерес над всички политически противоборства.

През декември миналата година КНСБ и КТ "Подкрепа" инициираха декларация, която беше подкрепена от депутати от ГЕРБ, БСП, „Продължаваме Промяната“, ДПС, „Български възход“, „Възраждане“, припомнят от синдиката. Под нея се подписаха и председателите на БСК и АИКБ Добри Митрев и Васил Велев, заместник-председателят на КРИБ Николай Вълканов, кметове на общини, представители на браншови камари, предприятия от енергийния и добивния сектор, синдикални председатели, лидерите на федерации от двете конфедерации. Декларацията беше подкрепена и от министерството на енергетиката, откъдето по време на състоялата се дискусия на 16 декември подчертаха, че са необходими спешни действия, защото още от тази година България влиза в обяснителен режим пред ЕК защо не изпълнява поетите ангажименти. 

Всички участници в дискусията са посочили, че записаното в плана намаляване на емисиите с 40% не защитава националния интерес и ще доведе до тежки икономически и социални последствия за страната.

„Предвиденото намаляване на въглеродни емисии от производството на електроенергия с 40% до края на 2025 г. спрямо 2019 г., обхващащо централите, работещи на въглища, ще превърне страната ни от износител на електроенергия в страна, зависима от внос от други държави в региона през зимните месеци и ще доведе до срив на брутната ни добавена стойност. Под риск са поставени хиляди работни места в комплекса „Марица Изток“ след три години, безработица и обезлюдяване на засегнатите региони“, се посочва в декларацията, изпратена в парламента и в Министерския съвет.

В изявление днес, излъчено във Фейсбук, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза, че трябва да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн.

По-късно през деня пред стаята на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ съпредседателят на формацията Асен Василев и Жечо Станков от ГЕРБ-СДС си размениха реплики кой е
виновен за поетия ангажимент за затваряне на въглищните централи. Искра Михайлова от „Възраждане“ също проследи част от разговора и отбеляза пред журналисти, че те вече са повдигнали дебат по темата в пленарната зала през вчерашния ден.
Таня Тодорова/БТА