/ БГНЕС
"През последните два месеца виждам, че много от проблемите, с които се сблъскваме, са резултат от феномена на "широко затворените очи". Крайно време е Съветът за електронни медии да се опита да види какво може да направи, за да се справи с проблемите с дезинформацията, хибридните атаки, неспазване на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи". Това каза пред журналисти министър-председателят акад. Николай Денков във връзка със становището на СЕМ, че изказванията на премиера за Съвета са "недопустими".

СЕМ: Оценките на премиера Николай Денков са недопустими


В понеделник Денков изрази мнение, че СЕМ не си върши работата. "Не може журналисти, които изнасят неверни факти и вероятно знаят, че са неверни, да не бъдат санкционирани. Журналистиката изисква не само да казвате нещо проверено, но да е минало през няколко източника, ако вашият събеседник каже нещо невярно, да го опровергаете", изтъкна той.

Денков: Не всичко е цветя и рози, както обясняват предишните управляващи

"От няколко години използваме Механизма за обхват, който цели да върне отпаднали деца от училищната система обратно в училищата и да ги задържи там. Днес министърът на образованието проф. Галин Цоков представи резултатите от предишните години, които показаха, че за последните шест години над 50 хиляди деца са задържани, върнати в образователната системата, така че да продължат образованието си", заяви премиерът след заседанието на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Цоков: 40% по-малко са отпадналите ученици през предните 6 години

"Също така представи пред областните управители и другите представители на институциите, които са тук с нас предстоящите действия, които трябва да бъдат изпълнени преди 15 септември, а и след 15 септември, за да може този механизъм да работи максимално ефективно. Тъй като задачата е доста трудна, необходима е координация между МОН, МЗ, МВР, Агенцията за социално подпомагане, ГРАО, Националното сдружение на общините в България, за да покажат какво е необходимо да сформираме като екипи и как тези екипи да работят заедно, така че да можем да си свършим работата", добави акад. Денков.

 
БГНЕС