Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт, заяви министър-председателят
Министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо във Facebook.

На въпрос как би се оценил, той заяви, че другите трябва да му дадат оценка.

"Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт. Не крием проблемите и ги поставяме ясно, защото няма как да се решат проблемите, ако не са поставени ясно. Проблемите с пътищата, със забавените пътни строежи, е заложено в нашата програма. В следващите месеци ще изпълняваме своята управленска програма. Всяка мярка е с конкретен срок. Всеки месец ще даваме отчет докъде сме стигнали", посочи Денков.

Росен Христов ще заведе дело срещу премиера Денков за клевета

"Не всичко е цветя и рози, както го представят предишните управляващи, има си проблеми и това е нормално. Затова трябва да има контрол върху работата на правителството, независимо дали е редовно или служебно", изтъкна Денков.

На въпрос дали се притеснява от това, че бившият енергиен министър Росен Христов от служебния кабинет обяви, че ще го съди за клевета по повод сделката с турската газова компания "Боташ", министър-председателят отговори, че няма притеснения. По думите му има асиметрия в договора, която не е благоприятна за нашата страна.

По темата за Шенген, той заяви, че в Австрия и Нидерландия предстоят вътрешни избори, което също влияе върху ветото на двете страни.

Относно приемането на еврото, според Денков насажданите страхове срещу него са неоснователни в голямата си част. "Ние също приемаме плащания в евро в България - във всеки магазин може да се плаща с карта в евро, но въпросът е, че има такси за превалутиране. Приемането на еврото би спестило много средства на гражданите и бизнеса", заяви министър-председателят.

Гълъб Донев отговори на Денков: Това не са сериозни критики, а смешен плач

"Факт е, че има доста голяма дезинформация, с различни интерпретации, с измислени твърдения, които изобщо не съответстват на истината. За да има престъпление, те трябва да залегнат в Наказателния кодекс. В нашето законодателство няма, но би било трудно да се направи, защото това е една от ценностите на демокрацията - свобода на словото. Ако започнем да забраняваме много лесно, в един момент трябва да внимаваме какво казваме, както се е случвало в едни други времена", обясни министър-председателят.

По думите му трябва да се обърне повече на внимание на структурите, свързани с етичните стандарти с журналистите. Той изрази мнение, че СЕМ не си върши работата. "Не може журналисти, които изнасят неверни факти и вероятно знаят, че са неверни, да не бъдат санкционирани. Журналистиката изисква не само да казвате нещо проверено, но да е минало през няколко източника, ако вашият събеседник каже нещо невярно, да го опровергаете, изтъкна още акад. Денков.

Той коментира и темата с войната в Украйна. "Милитаризацията на Черно море започна отдавна, още по времето на анексията на Крим. В последните два дни два кораба се настаниха в нашата икономическа зона, уж за учение, сега за второ, може и за трето. Начинът ние да бъдем защитени е ние да изграждаме нашите структури и да ги модернизираме, както и да ги интегрираме в общите структури на НАТО, защото това е нашето бомбоубежище днес", заяви той и цитира член 4 от договора на Алианса, който гласи, че атака срещу страна членка на НАТО е атака срещу цялото мнение. Той изрази мнение, че Русия не би искала да влиза в сценарий на конфликт с НАТО. "Именно затова нападнаха Украйна - защото не бяха член на НАТО, ако бяха, нямаше да има война", посочи още той.

Денков говори и за полемичния въпрос за смяната на националния празник - от 3 март на 24 май. Той посочи, че предложението е 3 март да се празнува като 6 септември и 22 септември, но с 24 май да се покаже какво сме дали на световната култура. По темата с преместването на Паметника на съветската армия в София пък Денков посочи, че решението е на Столична община, където има ясно мнозинство по темата и изрази мнение, че мнозинството софиянци също са съгласни за преместването на МОЧА. "Има различни дебати какво да има там - дали ще е скулптурна композиция, на цар Симеон, хан Аспарух или нещо друго, това също ще е обект на разисквания и решения", посочи той.

Междувременно от днес започва вече и подготовка за Бюджет 2024, обясни Денков.

Денков с критика към служебния кабинет: Още от първия ден гасим пожари в повечето министерства

Промените, които са предложени в Конституцията, всъщност запазват статута на служебните правителства, каза премиерът акад. Николай Денков.

„Тук има една неточност, когато се коментира въпросът. Всъщност служебни правителства ще има. Това, което се опитват да избегнат предложените промени, е един човек да може да определя всичко в тази държава – Министерския съвет, а от там и назначенията надолу, политиките и стратегиите“, коментира министър-председателят.

„Това, което се предлага в момента, е президентът да може да избира министър-председателя между трима възможни кандидати. Това е практика, която се използва в други европейски държави. След това този министър-председател да може да предложи на президента кабинет, с който да работи. И друг път съм казвал, че един премиер трябва да може да си избира екипа, за да може да работят по общите задачи, които има за решаване“, коментира премиерът. 

„Това е едно балансиране на системата, което по никакъв начин не означава, че няма да има служебни правителство, както и че тези нови служебни министри няма да може да се появяват в политиката, както беше през последните година“, каза още министър-председателят.

По темата с "Росенец", той заяви, че това пристанище е граница не само за България, но външна граница и на ЕС. "Не трябва да се създава проблем в работата на рафинерията, тъй като тя е изключително важна за осигуряването на пазара на горивата. За мен е приоритет да се види защо не влизат приходи в бюджета оттам", заяви той.

"България ще има първия си медицински хеликоптер през декември, успоредно върви подготовката на пилоти и бази. През януари първият хеликоптер ще започне да изпълнява своите функции", посочи Денков.

Правителството работи и за по-голяма финансова децентрализация за общините,