Премиерът Николай Денков заяви на пресконференция в Министерския съвет, че на правителството се е наложило още от първия ден "да гаси пожари в повечето министерства" и намекна, че това всъщност е наследство от служебния кабинет. 

"Приехме детайлна управленска програма, което поставя ясно нашите цели, а също и дейностите, с които да ги постигнем. За съжаление, при подготовката на програмата се сблъскахме с редица проблеми, унаследени от предишното правителство. Налага ни се още от първия ден буквално да гасим пожари в повечето от министерствата. Тези пожари наложиха допълнителни дейности и работата по тях отнема много енергия и време", посочи Денков.

"Става дума за милиарди левове и сериозно забавени реформи и действия, от които могат да произтекат тежки последици за икономиката и за хората в страната. В някои от случаите става дума за очевидни управленски грешки и нарушения на правилата. С примерите, които ще дам, искам да разбия един мит, който много системно се появява и пропагандира - това е митът, че служебните правителства работят безупречно, като противопоставяне на редовните правителства ", каза още той и допълни: "Във всяко правителство, независимо дали е служебно, или редовно, има екипи и министри, които работят много добре, но и такива, които не се справят с работата си. Ще дам положителен пример Крум Зарков, чиито законопроекти, помогнаха много, за да стартира законодателната програма на това Народно събрание. За съжаление имаме и обратните примери".

Министерски съвет
Георги Димитров

Премиерът изреди грешките, които според тях са допуснати от служебния кабинет. „Една от тях е раздутият дефицит от 6,4 процента, в който има завишени разходи и занижени проходи. По плана за възстановяване и устойчивост има забавяне. Реформи и инвестиции, които трябваше да са завършени до декември миналата година, са изпълнени само наполовина. В момента ние сме в риск тези средства от второто плащане, да не могат да бъдат получени до края на 2023 г. Трябва да наваксаме с това изоставане. Говорим за 1,4 милиарда лева. Ако успеем да наваксаме с пропуските – тези пари ще се влеят в бюджета”, уточни Денков.

Критики бяха отправени и към плана за въвеждане на спешна медицинска помощ по въздух и създаването на инфраструктура и логистика за извършването на полетите.

"След една година се намираме на изходно положение, в което държавния авиационен оператор не може да извършва тази дейност. Ние трябва да създаваме отново търговско дружество ,което да поеме тази работа, и отделно се оказва, че службеното правителство е сбъркало къде трябва да прави оперативните площадки, на които да престояват хеликоптерите. Те не могат да бъдат в болнците, нямат право да бъдат там“, заяви Денков.  

Правителството на Гълъб Донев не е положило усилия, за да се справи с казуса с Пловдивския панаир. По думите на Денков как да се решат проблемите, за да не се осъществи приватизацията на земята или да се запази дейността на панаира. 

Установени са и нарушения в сферата на пътищата, тол системата и други. 

По думите на Николай Денков проблеми има и в сферата на енергетиката. Правителството е открило редица нередности в договора, сключен с "Боташ". По думите на министър-председателя България няма достъп до турските пазари на енергийни ресурси, а страната ни е ще трябва да плаща милиарди на Турция, дори да не внася договорените количества природен газ.

Николай Денков
Георги Димитров

Не съм обявявал война и не съм давал никакъв повод, за да се каже, че участвам в една такава война с президентската институция, посочи още премиерът Денков.

Според него е имало „многократни провокации“ от страна на президентската институция и различни нейни представители. 

„Винаги съм готов да седнем заедно и да обсъдим проблемите, които трябва да решаваме“, увери премиерът. Той даде пример с вчерашното тържествено отбелязване на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, на което премиерът и президентът участваха заедно.

По повод критиките за свършеното от служебните кабинети в различни области, премиерът каза: „Причината да представим пресконференцията в този ѝ вид са опитите на различни анализатори да представят една идеализирана и захаросана картина, според която служебните правителства работят безупречно и затова трябва да помислим дали да бъдат запазени в този вид, в който са. Повод за коментарите бяха предложените промени в Конституцията“.  

„Ние не сме хората, които създаваме напрежение, но няма как да премълчим, когато имаме сериозни проблеми за милиарди левове“, каза още Николай Денков. 

Той увери, че има добър диалог с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. „Очевидно е, че има напрежение около формулирането на управленските решения, но той идва по линия на споровете в Народното събрание“, заяви министър-председателят.