Премиерът Николай Денков потвърди направеното от ПП-ДБ предложение 24 май да стане национален празник на България. 

"Като човек на науката и просветата, тъй като съм и преподавател, за мен 24 май винаги е бил най-светлият празник, който ни обединява всички. Аз за себе си нямам никакво съмнение, а който иска да добавя различни аргументи. Коя е групата в обществото, която би възразила срещу това, че 24 май е светъл празник за всички. Аз не знам такава група. Второ, това е празник, който не ни вторачва само в миналото, както са доста от празниците, а прави по един изключително хармоничен начин прехода от миналото към бъдещето", посочи Денков. 

По думите му 24 май е започнал с Възраждането, Просвещението, ограмотяването на българското население, но вече в него влагаме съвсем друг смисъл - българската култура с нейните световни постижения, с това, с което се гордеем.

Той допълни, че не вижда никаква причина да се отказват от идеята.

"Аргументите, които чувам до момента, нямам никакво съдържание", посочи още Денков. 

На въпрос дали не е редно всичко това да бъде решено на референдум, той заяви, че това би била промяна в Конституцията, която се взима с много голямо мнозинство от народни представители. "А народните представители са техните гласоподаватели. Смятате ли, че това няма да е представително за хората, това е народно представителство", посочи още премиерът.

Статутът на служебните кабинети има смисъл, ако те осъществяват прехода от едно редовно към друго редовно правителство, смята министър-председателят. Според него през последните две години се е видяло, че ако има поредица от избори, един човек има целия контрол върху държавата, защото назначава правителство и няма Народно събрание, което да осъществява контрол. Могат да бъдат сменени кадри на всички нива и това създава ситуация, която не е предвидена в Конститицията - един човек да управлява цялата държава, коментира Денков. Идеята да бъде преминато към друг начин на предаване на властта от едно редовно към друго редовно правителство е, за да бъдат избегнати подобни ситуации, при които няма контрол от Народното събрание, обясни премиерът. Той посочи, че формата на служебни кабинети в България е изключение в света.



Хората не трябва да се плашат. Няма опасност за България и причината е, че ние сме членове на НАТО, а Русия няма да посмее да нападне държава- член на НАТО, защото знае какъв ще бъде отговорът. Това заяви още пред журналисти премиерът акад. Денков в отговор на въпрос, свързан с думите на депутата от руската Дума Пьотр Толстой за българското Черноморие. 

„Пьотр Толстой не за първи път отправя провокации към България. Вероятно бихме ги подминали, ако той не беше депутат. Той е в рамките на институционалното представителство и правейки тези изказвания минава граници, които не са приемливи. Ще говоря с Министерството на външните работи. Смятам, че трябва да се даде ясен знак, че това са неприемливи изказвания. На посланик Митрофанова трябва да ѝ бъде предадено това съобщение. Аз не смятам, че тя трябва да бъде обявена като persona non grata, заради едно такова изказване. Все пак то не е нейно“, коментира Николай Денков. 

„Не трябва да се подаваме на провокации“, призова още министър-председателят. Според Денков голяма част от подобни изказвания се правят за вътрешна употреба пред руската публика. 

Николай Денков посочи още, че има възможност да бъде увеличен значително капацитетът за превоза на украинско зърно през нашата железопътна система, а темата е обсъждана на днешната му среща с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис в Атина. 

Премиерът направи своя коментар след прибирането му от гръцката столица, където заедно с ръководена от него правителствена делегация бяха на еднодневно посещение.