/ БГНЕС
"Близо 40% е намалял делът на отпадналите ученици през предните 6 години. Около 9000 деца остават трайно в образователната система". Това каза пред журналисти министърът на образованието проф. Галин Цоков.

"По време на дискусията имаше предложения за оптимизиране на дейностите, както и подобряване на работата на екипите за обхват. Тези екипи обхващат над 18 000 души", допълни той. 

По думите му е много важна ролята на здравните и образователните медиатори, както и на социалните работници.

Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст проведе заседание в Министерския съвет. 

В него участваха премиерът акад. Николай Денков, представители на министерствата на образованието и науката, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройство, на финансите, както и на Държавната агенция за закрила на детето, на Агенцията за социално подпомагане, на Националното сдружение на общините в Република България, а също и областни управители.