/ БТА
Ако няма стабилна държава и национална сигурност, нищо друго няма значение. Това заяви премиерът Николай Денков, който отправи приветствие към участниците в провеждащата се в София международна конференция на тема "Модернизация на отбраната", организирана от Центъра за развитие и политики. 

Денков посочи, че страната ни е забавила редица проекти за модернизация на армията, но трябва да работи за тяхното успешно завършване, за да може да се интегрира пълноценно във въоръжените сили на НАТО

"Всички осъзнаваме колко важно е това, което се случва през последните месеци", посочи Денков. Според него държавите от Европа са живели дълго време с мисълта, че икономическото развитие ще опази мира, но сега тази илюзия е унищожена. 

На силата може да се отговори само със сила. Затова сме тук, за да видим каква може да бъде силата, за да сме сигурни, че никой няма да прекрачи границите на Европейския съюз и НАТО, каза Денков пред участниците на форума.

„Въпросът е какво да се направи? Като премиер слушам много внимателно всички гледни точки. Срещаме се с генералите редовно. Провеждаме и срещи с президента на тази тема. Отговорът за мен все още не е очевиден. Затова смятам, че тази конференция е изключително важна“, подчерта министър-председателят. 

Той даде пример от историята, свързана с прочутия ренесансов художник и изобретател Леонардо да Винчи, в чиято биография присъстват редица изобретения на военни съоръжения, предназначени за отбраната на италианските градове-държави. „Въпросът кои са технологиите, които ние трябва да развиваме, няма очевиден отговор. Ясно е, че трябва да продължим по програмите, които са структуроопределящи. Това, че забавихме самолетите, забавихме патрулните кораби, бойните машини на пехотата, бреговата охрана – всичко това е ясно. Трябва да ги направим, без тях няма армия“, коментира министър-председателят. 

„В същото време стои въпросът за това какво още ни трябва. Видяхме, че дроновете, подводните дронове, хибридните атаки и кибератаките могат да бъдат не по-малко мощни, за да дадат предимство, когато става дума за очакващите ни опасности. Когато влезем в тази част от разговора, се оказва, че има най-различни мнения и отговорът не е очевиден. Поне за мен не е. Затова конференции като тази търсят отговор на тези въпрос“, допълни още Николай Денков. Към въпросите за технологичното развитие той прибави и изкуствения интелект, който продължава да се развива. 

„Този, който намери верния отговор, ще получи предимството през следващите години да се чувства сигурен в тази среда, в която живеем днес“, смята премиерът. Денков подчерта, че освен инвестиции в техника, трябва да продължат инвестициите и в хора, които да работят с нея и „да я оживят“. 

Николай Денков увери, че правителството ще продължи да полага усилия в тази посока. 

На събитието присъстват посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук и посланикът на Израел Йоси Леви Сфари, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, председателят на Комисията по отбрана в парламента Тодор Гаджев, политици, военнослужещи и представители на отбранителната индустрия. Гост лектори на форума са членовете на Европейския парламент Петър Витанов, Илхан Кючук, Ева Майдел, заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев, бившият началник на Военната академия генерал-майор (о.з.) доц. д-р инж. Груди Ангелов, директорът на Института по отбрана полк. доц. д.н. Борислав Генов.
Иван Лазаров/БТА