Изборният процес приключи без сериозни инциденти. Успяхме да се справим със задачата да опазим сигурността по време на изборите и гражданите да могат да упражнят правото си на вот. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг.

"Притесненията ни се реализираха в две посоки. От една страна стана ясно, че действително с връщането на хартиената бюлетина се увеличиха опитите за манипулация на вота", заяви той.

При над 97% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС е на първо място, 6 партии влизат в парламента

Това, което обещахме да направим и направихме, е да противодействаме успешно на тези практики. Досъдебните производства за изборни нарушения са два пъти повече спрямо предходните избори, коментира Демерджиев.

По думите му МВР не е позволило тези практики съществено да повлияят на резултатите на изборите.

При над 97% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС е на първо място, 6 партии влизат в парламента

"Второто притеснение, което споделихме в началото на кампанията, е че често в списъците на някои места се включват лица, които се занимават с практики на купуване на гласове и те имат такива практики. И на тези избори имаше такива практики. Апелирам политическите партии внимателно да проверяват списъците си, за да не получават имунитет, а полицията да противодейства на такава дейност", посочи още Демерджиев.

Демерджиев: Много повече са сигналите и задържаните за изборни нарушения

Вътрешният министър също така разкри, че сигналите за корпоративен вот са предимно свързани с политическа партия ГЕРБ. "Ще обобщим и представим тези случаи. Тези практики често се движат на ръба на закона", добави още той.

Той спомена, че край Пазарджик е била спряна кола със списъци на много хора и с техните лични данни. След проверка е установено, че е включен в изборните листи. По думите му това не е едичен случай. "Отговорност на прокуратурата е да извърши процесуално-следствени действия. Ние събираме максимално много годен обем доказателства и ги докладваме на прокуратурата. След това е тяхна задача за набелязване на процесуално-действия, които да довършат ефективно разследване", заяви той.

Арестуваха председател на подвижна секция в Кърджалийско

Главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че в резултат на работата на МВР са образувани 143 досъдебни производства - почти 90% повече спрямо предходните избори. Над 800 явни сигнала са отработили органите на МВР и около 500 оперативни сигнала. По всеки един от тях е създадена организация за своевременно отработване, разясни още Тодоров.

Полицията разследва кандидат-депутат за купуване на гласове

Задържаните са 126 души - в сравнение с 90 в предходните избори.

Главният секретар на МВР очаква в следващите месеци да има и реализирани присъди.


Демерджиев допълни, че органите на реда не са позволили хибридните атаки (бомбените заплахи срещу училищата - бел. ред.), последвали от действия на непълнолетни на наша тероритоя, да повлияят на спокойното протичане на изборния ден и избирателната активност, която е малко по-висока спрямо предходните избори.

"В началото на следващата седмица дори да има бомбени заплахи, благодарение на новия протокол, който приехме, ще се действа по друг начин и няма да се стига до затваряне на училища", разкри силовият министър.