/ МВР
"Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, общи действия по противодействие на нелегалната миграция, както и улесняване на граничния трафик между двете държави бяха сред основните теми на срещата между двамата министри на вътрешните работи, които се срещнаха в Букурещ", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Министрите препотвърдиха общата цел на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство още тази година, обсъдиха предприетото до този момент и следващите стъпки на двете държави към тази цел.

"Много е важно да има диалог между нас. Когато има диалог и координация, и стъпките към Шенген ще бъдат лесно преодолени", категоричен бе министър Боде и допълни: " Пътят ни към Шенген е заедно".

"Приемането ни в Шенген е национален приоритет", заяви министър Демерджиев и увери, че ще има приемственост в тази посока от всеки следващ кабинет.

Двамата обсъдиха и съвместни стъпки за противодействието на нелегалната миграция.

Министър Демерджиев запозна румънския си колега с мерките, предприети от нашата държава. Отбеляза, че напредва работата по идеята му за работна група с Европол по противодействието на трансграничната престъпност, свързана с нелегалната миграция. Той покани представител на Букурещ да се включи в нея, а министър Боде изрази съгласие.

Двамата министри на вътрешните работи коментираха и мерки за улесняването на трафика на граничните контролно - пропускателни пунктове между двете държави. Министър Демерджиев постави акцент на важността на инфраструктурните проекти, които ще помогнат за това.
БГНЕС