/ МВнР
Посланикът на Испания у нас Алехандро Поланко Мата е потвърдил твърдата подкрепата на Испания за присъединяването на България към Шенгенското пространство, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си.

Министърът на външните работи в служебния кабинет Иван Кондов прие на среща в МВнР посланик Алехандро Поланко Мата. В хода на разговорите бяха изтъкнати традиционно добрите отношения между двете страни, като министър Кондов поздрави испанската страна за предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2023 г. и изрази увереност в успеха му.

Двамата са обсъдили и отношенията по оста София - Скопие и проблемите на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония.

Фокус на разговора им е било и българо-испанското сътрудничество в области от взаимен интерес като икономика, енергетика, търговия, туризъм, образование.

В средата на април, след среща на заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова и испанския държавен секретар по въпросите на Европейския съюз Паскуал Игнасио Наваро Риос, беше съобщено, че Испания, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС през втората половина на 2023 г., подкрепя членството на страната ни в Шенген и ще продължи диалога в тази посока. 
МВнР