Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев / БГНЕС, архив
Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев се отказа имунитета си. Днес той е подал заявление за това в деловодството на Народното събрание.
От пресцентъра на ГЕРБ потвърдили информацията пред bTV и обявили, че Добрев е изпреварил искането на прокуратурата.

Имунитетът му веднъж беше искан от прокуратурата в предишния парламент заради разследване по делото „Белене“.
 
Обвиниха и Делян Добрев за АЕЦ "Белене"

През ноември миналата година Делян Добрев бе привлечен като обвиняем заради АЕЦ "Белене". Тогава стана ясно, че той ще отговаря за умишлена безстопанственост, довела до щета за НЕК с малко над 4,5 млн. евро, защото допуснал тази сума да бъде изплатена на консултантската фирма "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", след като Министерски съвет и парламентът приемат през 2012 г. решение за прекратяване на изграждането на ядрената централа на площадка "Белене".

Не съм извършил никакво престъпление и без значение опитите за вменяване на някаква вина, съм сигурен, че съвсем скоро ще успея да доказа своята невинност", каза тогава Добрев.

Теменужка Петкова защити Добрев за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър в кабинета "Борисов 2" Теменужка Петкова защити тогава Добрев, като каза, че Добрев не е правил нито едно плащане към "Уорли Парсънс".

Освен Добрев като обвиняеми за АЕЦ "Белене" са привлечени и други бивши министри - Румен Овчаров и Петър Димитров от кабинета "Станишев".

Прокуратурата обвини бивш министър в безстопанственост (ВИДЕО)

Прокуратурата повдигна обвинение на Румен Овчаров

Двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания - Любомир Велков и Мардик Папазян, пък са привлечени като обвиняеми за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета в размер на повече от 77 млн. евро.

Двама директори на НЕК с обвинение за АЕЦ "Белене"

Кръгът на обвиняеми по случая за АЕЦ "Белене" не е изчерпан

През ноември миналата година говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че кръгът на обвиняемите за АЕЦ Белене не е изчерпан.