Обвиниха и Делян Добрев за АЕЦ Белене
Обвиниха и Делян Добрев за АЕЦ Белене / БГНЕС

Бившият енергиен министър Делян Добрев е привлечен като обвиняем за АЕЦ "Белене". Това съобщи той пред журналисти, след като се яви днес в Столичната следствена служба.

Кръгът от обвиняеми за злоупотреби с АЕЦ "Белене" не е изчерпан

На бившия министър е наложена мярка за неотклонение "подписка".

"Не съм извършил никакво престъпление и без значение опитите за вменяване на някаква вина, съм сигурен, че съвсем скоро ще успея да доказа своята невинност", каза Добрев, след като излезе вече като обвиняем от сградата на Столичното следствие.

Той ще отговаря за умишлена безстопанственост, ощетил е НЕК с малко над 4,5 млн. евро, защото допуснал тази сума да бъде изплатена на консултантската фирма "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", след като Министерски съвет и парламентът приемат през 2012 г. решение за прекратяване на изграждането на ядрената централа на площадка "Белене".

"Някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров. Истината е, че аз съм от другата страна на Овчаров и Димитров, защото те инициираха тази злоупотреба на хилядолетието. Докато моя подпис стои под предложението за спиране", каза бившият министър.

Източник: БТА, БГНЕС