Прокуратурата повдигна обвинение на Румен Овчаров
Прокуратурата повдигна обвинение на Румен Овчаров / БГНЕС
Прокуратурата повдигна обвинение на Румен Овчаров
91214
Прокуратурата повдигна обвинение на Румен Овчаров
  • Прокуратурата повдигна обвинение на Румен Овчаров

Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров с обвинение заради АЕЦ „Белене". Причината - безстопанственост в размер на 193 млн. евро.

След повдигнатите обвинения на бившите шефове на НЕК и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Петър Димитров, с обвинение се сдоби и Румен Овчаров. Прокуратурата го обвини в безстопанственост в размер 193 млн. евро. Зад всичко това Овчаров видя политическа намеса:

"След толкова ровене, след толкова политически натиск от господин премиерът Бойко Методиев Борисов в крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за Белене, което е споразумение, подписано в изпълнение на две министерски постановления и международно проведен търг", каза той.

Румен Овчаров: АЕЦ "Козлодуй" не е фабрика за мармалад

Договорът е бил подписан ноември 2006 г. Мярката, която наложиха на Овчаров е подписка.

"На господин Овчаров беше предявено обвинение, което няма нищо общо с правото. Съгласувано с него имаме желание и молим главния прокурор, който е представен навсякъде като пазител на закона, да внесе незабавно обвинението на господин Овчаров в съда", каза адвокатът на Овчаров Васил Василев.

Василев смята, че ако обвинението бъде внесено утре, то до Нова година бившият министър ще бъде оправдан.

Очаква се утре в столичното следствие да се яви и Делян Добрев. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска преди време да се свали имунитета му заради случая АЕЦ "Белене".