Осмият редовен Конгрес на Българския футболен съюз (БФС) стартира днес, като в битката за президентския пост на централата влизат трима кандидати - досегашният президент Борислав Михайлов, Любослав Пенев и Ивайло Дражев. Право на участие в днешния Конгрес имаха 546 клуба, от които в залата присъстваха 506 регистрирани делегати.

Заседанието бе открито от борещия се за четвърти мандат Борислав Михайлов, след когото се изказа и министърът на спорта Красен Кралев, който резюмира проектите на Министерството на младежта и спорта за развитие на футбола и отличното сътрудничество с БФС.
 

БГНЕС


Още в началото на Конгреса не липсваше напрежение, след като другите двама кандидати за президентския пост на футболната ни централа не бяха допуснати в залата. Причината - че и двамата трябвало да изчакат тайния избор на комисиите. Около 12.30 ч. кандидатурите и на тримата претенденти за шефския пост бяха допуснати до изборната процедура.
 

БГНЕС


Любослав Пенев обаче обяви пред конгресната зала, че напуска форума с думите: "В уредени мачове не участвам!".

Той не бе доволен от организацията на заседанието. "Няма как по този начин да се провежда демократичен избор. Това е фарс и няма да участваме в уреден мач. Не се отказвам. Любо Пенев и екипът му напуснаха залата. Това е абсолютен фарс", съобщи Пенев.

Четете подробности на Gong.bg: Любо Пенев бесен: Това е изключителен фарс

Легендата на "Левски" Наско Сираков вече не е член на Изпълкома на БФС. Той напусна по-рано Конгреса за избор на президент на родната централа, като съобщи, че няма да участва в управлението на новото ръководство.

"Повече няма с какво да бъда полезен. По време на миналия Изпълком съм направил повече от 100 предложения, които не бяха приети. Реших, че повече няма с какво да бъда полезен на БФС", обясни решението си Сираков.

БГНЕС


На Конгреса ще бъде предложено да приеме за пълноправни членове на Българския футболен съюз 117 клуба, докато 145 клуба ще бъдат предложени за изключване поради липса на дейност.
gong.bg