ЮНЕСКО делегация
ЮНЕСКО делегация / пресцентър, Президентството на Република България
Тридневната програма за визитата на помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел „Европа“ в Центъра за световно наследство Берта де Санкристобал в България включва срещи с вицепрезидента Илияна Йотова, с министъра на културата Найден Тодоров, с министъра на външните работи Николай Милков, посещения на културни институти и пътуване до Пловдив и Созопол.

В първия ден от посещението делегацията на ЮНЕСКО бе в Националния археологически музей при БАН, а след това проведе среща с вицепрезидента Илияна Йотова. След приветствието към гостите Йотова изтъкна ролята на ЮНЕСКО и на „меката дипломация“ чрез култура и изкуство. Тя отбеляза и важността на системата на образованието в тези процеси.

Илияна Йотова говори и за ролята на кирилицата в историята на световната цивилизация и за нейния принос при изграждането на българската държава и културно развитие.

Вицепрезидентът на България изтъкна важността на стратегическия проект за културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“, Созопол. Г-жа Йотова разясни защо той се подкрепя от президентската институция и колко е важно тази подкрепа да бъде осъществена чрез държавните органи. Защото идеята не е само да съхраним острова, но и историята, която носи, подчерта Илияна Йотова. България е средище на различни цивилизации и култури и този проект може да покаже това. Той е важен не само за България и за региона, но и за Европа, отбеляза тя.

Йотова акцентира и върху партньорството с френската държава и подписаната междуправителствена Декларация за намерение за проекта за създаване на центъра, който среща подкрепа от българските институции и местната общност. Важно е да съчетаем националното финансиране с възможностите за международно проектиране, отбеляза още вицепрезидентът на България и изтъкна, че всестранната подкрепа от ЮНЕСКО е много важна за нас в този контекст.