/ БТА
България има нужда от единство и отговорни решения и който получи възможността да управлява ще се нуждае не само от коректив, но и от съюзници. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в декларация на старта на новия политически сезон.

Тя апелира държавният глава  да вземе час по-скоро решение за датата на изборите.

"През изминалата сесия управляващото мнозинство удържа на натиска на опозицията и не се поддаде. Благодаря на всички колеги, които с присъствието си в тази зала осигуриха нормалната работа на парламента. Без нормалното функциониране на Народното събрание днес нямаше да има нито бюджет, нито правителство, което да има възможност да предприема необходимите мерки за справяне с тях. Ще припомня, че при откриването на предишната сесия на 44-ото Народно събрание президентът поиска страната да остане без парламент и редовно правителство. Днес ние сме убедени, че постъпихме правилно, като не се съобразихме с неговите призиви, чиято несъстоятелност днес е видима за всички", посочи тя.

Дариткова посочи, че протестите са ги направили по-смирени.

"Наясно сме както с отговорността, която носим, така и с грешките, които сме допуснали последните 4 години", каза тя.

"Последната сесия започва в ситуация на здравна криза, предизвикана от коронавирус. Това, а не протестите или атаките на парламентарната или извънпарламентарната опозиция или атаките на различни олигарси са голямото предизвикателство пред управляващото мнозинство", отбеляза Дариткова.

Здравната криза и омекотяването на икономическите последици от нея са единственият възможен приорит за правителството и управляващото мнозинство в настоящата ситуация. Запазването на всеки човешки живот и съхраняването на перспективите за бизнеса са единствените възможни мотивации за ефективна работа в края на мандата в настоящия парламент, каза тя.

ПГ на ГЕРБ е готова да се вслуша във всеки разумен глас, за да не допусне епидемията да мутира в хаос и безпътица, допълни Дариткова.